Strasznie powolny start debiana :(

Ogólne pytania dotyczące systemu
claudii87

Post autor: claudii87 »

velmafia pisze:jedras, co to za celeron? może obsługuje 64bity, wtedy dużo zyskasz na starcie systemu (tzn. przechodząc na architekturę 64bitową).
ewentualnie przekompilowanie jaja pod własny sprzęt wtedy bardzo dużo zyskasz.
a o co chodzi z tym przejściem na architekturę 64bitową? Bo ja nie do końca zorientowana w tym jestem :-P
Mój też wolno startuje, mam procka obsługującego 64bity a centrum sterowania sprawdzałam architekturę to jest i686.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

claudii87 pisze:a o co chodzi z tym przejściem na architekturę 64bitową? Bo ja nie do końca zorientowana w tym jestem :-P
Mój też wolno startuje, mam procka obsługującego 64bity a centrum sterowania sprawdzałam architekturę to jest i686.
podobno (bo są dyskusję odnośnie tego) architektura 64 bitowa jest bardziej wydajna, jednak ja zauważyłem wzrost wydajności (i jak na moje "oko" dość duży) szczególnie podczas startu systemu.

ale jeszcze większy wzrost wydajności (szczególnie podczas startu systemu) uzyskasz poprzez własnoręczne skompilowanie jądra.

biorąc pod uwagę informacje z innego tematu (czyli to że będziesz formatować Debiana), może spróbuj zainstalować Debiana na architekturze amd64 i sama sprawdź czy uzyskasz wzrost wydajności ;)

aloha
claudii87

[quote="velmafia"]
biorąc pod uwagę informacje z innego tematu (czyli to że będziesz formatować Debiana), może spróbuj zainstalować Debiana na architekturze amd64 i sama sprawdź czy uzyskasz wzrost wydajności ]

jak radzisz tak zrobię i dam znać :) dzięki :)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Różnica między amd64 a i386? Już piszę... ;)

Pierwsze co zauważyłem to problemy ze sterownikami i zależnościami na... i386 ;) A na amd64 spokój i radość :) Szybkość uruchamiania? Jak skompilowałem jądro na amd64 to zyskałem około 5-7 sekund, a na i386 (tu niespodzianka!) jądro dystrybucyjne uruchamia mi się tak samo jak to kompilowane na amd64 - czyli na i386 kernel się szybciej uruchamia z takimi samymi usługami. Dziwne, ale prawdziwe ;)

To na razie tyle. Miałem zrobić testy i je zrobię, ale teraz pisze nową wersję poradnika więc trochę czasu na to jeszcze potrzebuję :)
claudii87

aa znalazłam wyjście z sytuacji wiem co mi tak baaardzo zamulało start systemu :)
mianowicie miała włączone automatyczne podłączanie do neta przez neostradę, wyłączyłam to i jest git :D
ODPOWIEDZ