Wyższo

Wszystko Off Topic
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

W środowisku niedomenowym zmieniając hasło na stacji roboczej nie zmieniasz go na serwerze udostępniającym zasoby (w standardowej konfiguracji). W Windows masz coś takiego jak

Kod: Zaznacz cały

control keymgr.dll
gdzie możesz sobie "na stałe" wpisać/zapamiętać dostęp do określonego serwera. W XP Home jest zarządzanie hasłami, ale nie ma przycisku dodaj :(
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Dziękuje bardzo fajny tip, no ale jak zwykle nie działa na wersji demonstracyjnej Windows XP.
&quot pisze: W środowisku niedomenowym zmieniając hasło na stacji roboczej nie zmieniasz go na serwerze udostępniającym zasoby (w standardowej konfiguracji).
A można przeprowadzić jakąś niestandardową konfigurację który by to umożliwiała, pomijając keymgr.dll, który nie działa na wersji demo Windows XP.
mariaczi
Member

ms-trex pisze:...nie działa na wersji demonstracyjnej xp.
Jak się objawia to niedziałanie?
ms-trex pisze:A można przeprowadzić jakąś niestandardową konfigurację który by to umożliwiała, pomijając keymgr.dll który nie działa na demo xp.
Nie bardzo rozmumiem. Które hasła chciałbyś zmieniać? Z poziomu windows te w sambie?
ms-trex
Beginner

Jak się objawia to niedziałanie?
No tak jak napisałeś, że nie ma przycisku ,,add''.
Nie bardzo rozumiem. Które hasła chciałbyś zmieniać? Z poziomu Windows te w sambie?
Na klientach z Windows XP home, jest ustawiona zmiana hasła co x dni, więc jak zmienię hasła w Windows XP to stracę dostęp do zasobów samby, tak, więc czy są rozwiązania do zmiany hasła samby i Windows XP jednocześnie?
mariaczi
Member

Jeden pomysł to napisanie skryptu w VB. Użytkownik musiałby jednak sam go uruchomić. Inna możliwość, to napisanie prostej aplikacji web (strony) i umieszczenie jej na serwerze samby. W obu przypadkach musisz uświadomić użytkowników o konieczności zmiany hasła również przez skrypt/stronę, gdy zmienią hasło w windows.
Rozwiązanie drugie wydaje mi się łatwiejsze do realizacji.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Próbowałeś użyć mapowania dysków? Tam jest zwykle możliwość przypisania innej nazwy użytkownika i hasła do zasobu.
mariaczi
Member

Ister pisze:Próbowałeś użyć mapowania dysków? Tam jest zwykle możliwość przypisania innej nazwy użytkownika i hasła do zasobu.
Problem w tym, że kolega ma Windows XP Home a w nim, o ile mnie pamięć nie myli, nie ma opcji zapamiętania użytkownika i hasła do danego zasobu. Jeśli nawet jest możliwość zaznaczenia tej opcji to i tak nie zapamięta.
Jeszcze jedna myśl to napisanie pliku wsadowego i umieszczenie go w autostarcie danego użytkownika.

Kod: Zaznacz cały

net use LiteraDysku: \\sciezka\do\zasobu HASŁOUSERA /user:NazwaUsera
W takim rozwiązaniu zmiana hasła na stacji roboczej nie zakłóci dostępu do zasobu.
ms-trex
Beginner

Ister pisze:Próbowałeś użyć mapowania dysków? Tam jest zwykle możliwość przypisania innej nazwy użytkownika i hasła do zasobu.
Tak, ale coś mi to nie działa, wywala że nie może się zalogować. Za to zastosowałem bat z net use, wprawdzie hasło jest gołe, ale innego wyjścia chyba nie ma.

mariaczi nie zauważyłem twojego posta, no właśnie tak zrobiłem i działa, dzięki.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

W Windows jak wejdziesz na zasób sieciowy z uwierzytelnieniem to system będzie je pamiętał aż do wylogowania się. Jeżeli będziesz chciał się wcześniej zalogować na zasób innego użytkownika to Windows będzie cały czas podstawiał zapamiętane dane do autoryzacji, które zapamiętał wcześniej. Ot takie ułatwienie :)
ms-trex
Beginner

Skrypt bat z mapowaniem dysków dodałem do autostartu na każdym kompie, chcąc go ukryć przed użytkownikami nadałem mu atrybut ukryty, ale przez to skrypt nie wykonuje się po ponownym uruchomieniu, wiecie może dlaczego?
ODPOWIEDZ