[+] OpenVPN - routing do zdalnej sieci lokalnej

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
poldas
Beginner

Post autor: poldas »

Ścieżki są, ale... :) mam kilka lokalizacji do których chciałbym się łączyć... Z Windowsem 7 nie ma problemu, inaczej sprawa wygląda z Windowsem 2003:

Jeśli połączę się z pierwszą lokalizacją, a następnie rozłączę i połączę z inną to po pierwsze podczas nawiązywania sesji kilkakrotnie pojawia się następujący komunikat w okienku log:

Kod: Zaznacz cały

Wed Oct 27 10:07:41 2010 TEST ROUTES: 0/0 succeeded len=2 ret=0 a=0 u/d=down
Wed Oct 27 10:07:41 2010 Route: Waiting for TUN/TAP interface to come up...
Po drugie: polecenie ipconfig pokazuje IP poprzedniego połączenia dla wirtualnego interfejsu sieciowego, a co za tym idzie nie ma też odpowiednich wpisów w tablicy routingu

Sprawę załatwia wyłączenie i ponowne włączenie wirtualnego interfejsu przed zestawieniem sesji z inna lokalizacją

Czy jest jakaś możliwość, żeby po zakończeniu sesji wirtualny interfejs był wyłączany a podczas łączenie włączany?
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

No u mnie tak to działa, że w czasie połączenia jest aktywny a w czasie gdy jestem rozłączony to moja połączenie jest wyłączone (szare).
Poza tym nie wiem czy właśnie problemem nie jest win 2003.
Ogólnie chodzi ci o to ze nawiązujesz połączenie z win 2003 ? używasz go jako klienta?
poldas
Beginner

Tak, używam Windows2003 jako klienta. U mnie po rozłączeniu sesji OpenVPN wirtualny interfejs ma komunikat:

Kabel sieciowy odłączony
Interfejs jest włączony - tak jest na Windows2003.
Cyphermen
Beginner

Tak, wybacz spojrzałem na vpn windowsowy i on był szary. Ten openvpn jest tak jak u ciebie.
Powiem ci, że nie używałem nigdy openvpn na serwerze Windows 2003 jako klienta. Nie wiem co ci doradzić, jak długi czas trzeba czekać by się to wszystko zachowywało normalnie. Czyli, żeby można było się połączyć do następnej lokacji bez problemu?
poldas
Beginner

Chyba w ogóle interfejs nie jest wyłączany, a co za tym idzie żeby ustanowić następne połączenie trzeba zrobić to ręcznie, w inny przypadku dochodzi do ustanowienia sesji, ale co z tego jak adres IP pozostaje z poprzedniego połączenia
Cyphermen
Beginner

A jakbyś robił:

ipconfig /release
ipconfig /renew
po każdym rozłączeniu?
poldas
Beginner

Cyphermen pisze:A jakbyś robił:

ipconfig /release
ipconfig /renew
po każdym rozłączeniu?
No tak działa to tak jak myślałeś, ale czy to w jakiś sposób załatwi sprawę? Trzeba by było to jakoś oskryptować i uruchamiać po wykonaniu "Disconnect", inaczej jest to tak samo uciążliwe jak wyłączanie i włączanie interfejsu
Cyphermen
Beginner

W skryptach i to pod Windows nie pomogę. Coś tam basha umiem ale nie wiem jak to załatwić.
Skoro takowy problem jest tylko na Windows 2003 no to chyba nic z tym nie zrobisz, widocznie jakiś problem leży w kompatybilności lub czymś.

Dobrze, to teraz pytanie bo dalej nie wiem. Masz ciągle włączona usługę na serwerze Windows 2003:

routing and vpn connection?
poldas
Beginner

Tak, mam ją włączoną bo korzystam również z VPN dostarczonego w Windows 2003.
Cyphermen
Beginner

Mam nadzieję, że nic się nie zepsuję, ale gdybyś mógł wyłączyć tą usługę i wtedy sprawdzić?
Ogólnie, czytam w internecie trochę i podobno ta usługa sprawia problemy z OpenVpn.
ODPOWIEDZ