Firewall
widzisz, polityke dla INPUT masz na drop i wszystkie próby połączenia sie z Toba koncza sie niepowodzeniem.
Podejrzeć możesz sobie wszystko za pomocą:
proponuję sukcesywnie odblokowywać wszystkie usługi jakie Ci są potrzebne( przy założeniu że domyślną politykę ustawiasz na DROP.
Aha i jeszcze jedno, interenet działa Ci( znaczy strony etc, bo pierwszy pakiet inicjalizujący połączenie wysyłasz Ty, jeśli dostaniesz odpowiedź serwera to nie jest to już nawiązywanie nowego połączenia tylko połączenie nawiązane, a w Twoim firewallu masz połączenia ESTABLISHED,RELATED na ACCEPT ).
Podejrzeć możesz sobie wszystko za pomocą:
Kod: Zaznacz cały
iptables -L -v
Aha i jeszcze jedno, interenet działa Ci( znaczy strony etc, bo pierwszy pakiet inicjalizujący połączenie wysyłasz Ty, jeśli dostaniesz odpowiedź serwera to nie jest to już nawiązywanie nowego połączenia tylko połączenie nawiązane, a w Twoim firewallu masz połączenia ESTABLISHED,RELATED na ACCEPT ).
Ping do Ciebie nie idzie, ponieważ ja wysyłam Ci pierwszy pakiet z żadaniem echo-request( de facto tak samo jest przy wszystkich połączeniach które ktoś chce nawiązać z Tobą ), a że Twoja polityka INPUT jest ustawiona na DROP odrzucasz moje żadanie i ja nie dostaję odpowiedzi.
Dobrze pomyśl, co chcesz przyjmować z zewnątrz i uwzględnij to w firewallu, chyba że nie chcesz żeby ktokolwiek mógł nawiązać połączenie z Tobą.
Dobrze pomyśl, co chcesz przyjmować z zewnątrz i uwzględnij to w firewallu, chyba że nie chcesz żeby ktokolwiek mógł nawiązać połączenie z Tobą.