Praca administratora

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

Lesiex pisze:Ale jak nauczyć się np konfigurowania routera
Ja się uczyłem metodą prób i błędów. swojego kompa podłączyłem przez mój serwerek i testowałem co sie stanie jak zrobię tak... Czasami jeszcze coś mi nie działa ale tą metodą sie nauczę...

Co do samej pracy administratora to moja wygląda tak:
* sprawowanie opieki nad siecią (by działała - do 5 minut ustalenie przyczyny awarii]wojtekz_[/b] i Stawi opisali jak taka praca wygląda, ale w każdej firmie to będzie wyglądało inaczej...
kuchar

Post autor: kuchar »

zależy co rozumiesz pod pojęciem administratora, zależy to głównie od firmy w której pracujesz:

- administrator ogólny: czyli zajmujesz się wszystkim, serwerami, kompami użytkowników, jeżeli trzeba to siecią (czyli podstawy w konfigurowaniu sieci na jakiś cisco, 3com itp), programowaniem (skrypty i programy na własny użytek i dla userów), w większości przypadków niewielkie i średnie firmy

- administrator serwerów: zajmujesz się stricte serwerami, czyli instalacja, utrzymania, reagowanie na sytuacje awaryjne, tutaj potrzebna jest znajomość systemów operacyjnych(najczęściej *nixy) i usług które na nich są, dodatkowo programowanie skryptów (dla własnego lenistwa), duże przedsiębiorstwa, firmy informatyczne, operatorzy itp

- administrator sieci: tu z kolei głownym zadaniem jest zabawa ze sprzętem sieciowym(switche, routery itp) czasami zajmujesz się serwerami aby wykorzystać je jako urządzenia sieciowe, bardzo duże firmy, operatorzy

W 2 ostatnich przypadkach musisz być specjalistą w danej dziedzinie, w pierwszym trzeba być dobrym we wszystkim po trochu
ODPOWIEDZ