z radości aż musiałem sie zarejestrować na tym forum żeby podziękować claudii87 za pomoc.
miałem na partycji NTFS bardzo ważne dane w katalogu nazwanym właśnie polskimi literami diakrytycznymi, a windows jak to czasem ma w zwyczaju siadł bez ostrzeżenia. do dyspozycji było tylko pare dystrybucji live dvd i nieźle sie gimnastykowałem żeby coś z tym zrobić. ostatecznie udało sie dzięki claudii87 :mrgreen:
ale sie ciesze :-D i gratuluje wiedzy bo ja to noob jestem straszny. może będę tu częściej zaglądał.
problem z widoczno
Mam pytania bo po googlowaniu nic madrego sie nie dowiedzialem. Ostatnio polubilem uzywac ocje media:/ w konquerorze i tam widze ikonke mego dysku ntfs. Problem w tym ze ikonka jest nieaktywna, dysk jest zamontowany i mam do niego dostep. Konqueror (dokladniej media:/) nie widza tego ntfs. Wywala napis
Jakies propozycje?
P.S. Dodam ze wszelka zmiana mtab konczy sie zerem - to co zmienie to i tak fuse ustawi sobie po swojemu.
Kod: Zaznacz cały
according to mtab dysk already mounted
FUSE mount point creation failed
P.S. Dodam ze wszelka zmiana mtab konczy sie zerem - to co zmienie to i tak fuse ustawi sobie po swojemu.
Kod: Zaznacz cały
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs devmode=0666 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
/dev/sda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sda5 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sda2 /media/sda2 ntfs-3g rw,uid=1000,locale=pl_PL.UTF-8,auto 0 2
/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g rw,user,defaults,auto 0 3