Instalacja Debiana na netbooku Asus 1225B E450

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Psychol324

Post autor: Psychol324 »

paolus pisze:Po pierwsze zawsze instaluj na zasilaczu, a nie na baterii. Po drugie na tym cpu instalacja będzie trwała raczej długo - zależy jescze ile pakietów instalujesz.
Spróbuj zainstalować sam system bazowy, a później środowisko graficzne.
Instalowałem właśnie Debiana amd64 netinstall bez wyboru jakichś dodatkowych pakietów i bez środowiska graficznego. Instalowałem na pełnej baterii bo wiedziałem na pewno, że bateria się nie rozładuje do końca instalacji lecz nie przewidziałem w planach, że zdarzy mi się usnąć.

W każdym razie spróbowałem jeszcze raz zainstalować Debiana Wheezy x64 ale tym razem pobierając płytkę netinstall bezpośrednio przez unetbootin.

Instalacja powiodła się ale przy ładowaniu tekstowego Debiana ekran się przyciemnił i zaraz po tym pojawił się nieruchomy "śnieg" tak jak w telewizorach tylko, że u góry kawałek czarnego paska był, w czym tkwi problem?

Nawet tego znaleźć z pomocą Google nie potrafię bo nie wiem jak ten problem opisać w skrócie. Wpisywałem:

Kod: Zaznacz cały

Debian asus 1225b distortion graphic
ale nic nie znalazłem.

Jeszcze mam pytanie, odnośnie dwóch systemów, jeśli chcę mieć Windows XP i Debiana to przy instalacji Debiana mam wybrać opcję by gruba zapisało do mbr, czy mam podać własną ścieżkę, jak podać własną to jaką?
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Odnośnie instalacji dwóch systemów to lepiej najpierw zainstalować Windows, a potem Debiana i gruba w mbr. W takim wypadku automatycznie wykryje wszystko i będzie można "z palca" startować oba systemy.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Z tym ekranem to prawdopodobnie wina sterownika ekranu. Jaką masz kartę graficzną? Amd?

Drugie pytanie, to czy instalowałeś środowisko graficzne? Jak napisałem wcześniej, dobrze jest najpierw zainstalować sam system bazowy bez xorga, a później doinstalować potrzebne pakiety i ewentualnie edytować xorg.conf. Robiłem tak przy instalacji systemu na samsungu n150.

Ale wracając do twojego problemu - dwa systemy, zacznij instalację od Windowsa. Później zainstaluj Linuksa - sam system bazowy. Następnie dodajesz xorg i wybrane środowisko graficzne i ewentualna edycja xorg.conf.

Problem z kartą grafiki może też powodować tryb kms sterownika. Można to wyłączyć parametrem jądra w grubie. Poszukaj na forum sporo o tym było.
Psychol324

Post autor: Psychol324 »

paolus pisze:Z tym ekranem to prawdopodobnie wina sterownika...
Karta graficzna zintegrowana Radeon HD 6320, instalowałem sam z płytki netinstall, nawet nie zaznaczałem żadnych dodatkowych pakietów, kompletnie nic. Może to jest właśnie ten problem i powinienem jakiś pakiet zaznaczyć?
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

W internecie znalazłem kilka opinii, że ten sprzęt nie lubi się z wersją testową. Zainstaluj wersję stabilną, później po skonfigurowaniu zrób aktualizację do wersji testowej Debiana.
ODPOWIEDZ