Odinstalowywanie Ubuntu - Tylko jak ?

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Squ

Post autor: Squ »

Menel pisze:no tam gdzie chcesz postawić debiana? to ta extensa tak? skoro nie masz tam możliwości podpięcia kabla to netinstalka odpada. Pobierz pierwszy obraz płyty cd/dvd z drugiego linka i wrzuć na pena (po zainstalowaniu debiana będziesz musiał doinstalować firmware do karty wlan) prawdopodobnie do broadcoma ale sprawdź jeszcze (spod ubuntu w konsoli daj lspci i zobacz co to za karta tam siedzi)
Broadcom Corporation NetXtreme BCM5764M Gigabit Ethernet PCIe. Laptopa i tak pod kable nie będę podłączał bo po co ? Zwykle to bez neta jestem i tylko coś tam piszę w Code::Blocks. Zasysam ten obraz płyty. I tak, na extensie stawiam Debiana.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

tak ale netinstalka potrzebuje połączenia z internetem a tego nie będzie jeżeli nie podłączysz lapa pod kabel, dlatego instaluj z normalnego cd/dvd.

co do karty to podałeś kartę lan a trzeba sprawdzić wlan ;> chyba, że nie będziesz potrzebował tam neta jak piszesz to nie musisz wrzucać firmwaru (ale nie będziesz miał wifi wtedy) i nie zainstalujesz nic chyba że sobie wszystkie płytki debiana z pakietami ściągniesz i z płyt będziesz instalował albo ręcznie ówcześnie pobrane...
Squ

Ten obraz normalnie zadziała na penie czy mam kolejną płytke zużyć ?
Awatar użytkownika
Menel
Member

na pena możesz spokojnie wrzucić
Squ

To samo co wcześniej. Zrzuciłem 1 obraz cd i ciągle ten błąd.
Awatar użytkownika
Menel
Member

hm a netinstalka botowała normalnie? Jaki błąd? co dokładnie pluje? czym zgrywasz te obrazy na pena?
Squ

Usuń dyski lub inny nośnik. Zresetuj, klikając klawisz.

Jak klikne klawisz to to samo, wyciagne pena to oczywiscie bedzie bootowalo ubuntu.
Awatar użytkownika
Menel
Member

botowanie jest na pena ustawione na pewno w biosie? bios widzi pena? czym zgrywasz te obrazy na pena?
Squ

Tak ustawione na pena. Jak dam F12 (czyli do biosa) to moge jeszcze bootować wybrane urządzenie więc tak bootuje bo i tak ubuntu się załącza po ustawieniu na pena.A to ma być jakaś specjalna technika ? Jak pisałem robie to z windowsa (w7 ultimate jak chcesz wiedzieć). Po prostu obraz zrzucam na pena. Typ plików to FAT32
Awatar użytkownika
Menel
Member

no to wszystko jasne hehehe ok tak jak pisałem zainstaluj w ubuntu unetbootin

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install unetbootin
odpal i nim zgraj obraz na pena (musisz zrobić botowalnego pena, dlatego nie wystarczy wrzucić po prostu obrazu ot tak ;) interfejs jest dziecinnie prosty na pewno ogarniesz

ps
na łindołsa znalazłem takie coś
http://www.dobreprogramy.pl/LinuxLive-U ... 31072.html

powinno zatrybić na tej siódemce
ODPOWIEDZ