Linux i Windows

Wszystko Off Topic
luket

Post autor: luket »

A można w ten sam sposób przypisac aby partycja montowała się dla każdego użytkownika w /home? tzn przypisać do grupy?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

wszystkim na raz nie, ale np w /mnt/ lub /media gdzie każdy ma dostęp to tak. Tam guid się wskazuje więc zapewne się da.

giud = grup id
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Post autor: navigator »

Ja mam tak:
Windos:20GB ntfs
Partycja:20GB ntfs (dane instalki....)
Debian:20GB
swap:2GB (1GB Ram)
Home:reszta (dane....)
Jak pod debianem chce wejść na Partycja:20GB ntfs to tylko hasło root podaje i nic więcej.
Odpukać nic się nie krzaczy :) .
luket

Też chętnie bym zrezygnował z Windowsa i zostawił tylko Debiana jednak są pewne aplikacje z których muszę korzystać a wirtualizacja niestety nie daje takich możliwości aby można byłó na stałe posadzić na niej Windowsa ze wszystkimi programami ;)
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

ja wirtualizuję, ale debiana.
wynika to z faktu, że na Windows są sterowniki, których nie ma w Linuxie.

chciałbym odwrotnie, ale jest trochę za dużo braków.
Natomiast myślę np. o dołożeniu laptopa kolejnego, to tam już będzie Linux. Według mnie tylko wirtualizacja (Linuxa lub Windowsa), na podwójną instalację szkoda czasu.
luket

No tak ale wirtualizacja nie pozwala na pełne wykorzystanie oporgramowania nie mówiąc już o tym że część z softu dla którego instalujemy drugi system nie pozwoli się w ogólę uruchomić.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

luket pisze:No tak ale wirtualizacja nie pozwala na pełne wykorzystanie oporgramowania nie mówiąc już o tym że część z softu dla którego instalujemy drugi system nie pozwoli się w ogólę uruchomić.
A dlaczego ma się nie uruchomić?

Powiedziałbym raczej pełne wykorzystanie sprzętu. Bo przecież maszyna wirtualna emuluje sprzęt o danych parametrach. Druga sprawa jeśli sprzęt masz za słaby to oprogramowania o danych wymaganiach ( wysokich) możesz tu się nie odpalić. Może dojść do sytuacji, że i system gospodarz i system gość będą słabo i wolno z tego powodu chodzić. Jeśli masz dobry procesor i dużo ramu
no i odpowiednią ilość dysku to nie widać raczej problemu. A tak gry :P
luket

Niestety nie tylko o gry chodzi. Nie każdy co prawda wymaga takiego oprogramowania ale ciężko znaleźć zamienniki takich programów jak np. Flash Professional, Photoshop, Ilustrator/CorelDRAW itd.
Choć w przypadku dwóch ostatnich można mówić o GIMP-ie i Inkscape to jednak jeden i drugi bardzo kuleje z obsługą CMYK-a nawet po zastosowaniu wtyczek Separate +.
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

luket pisze:No tak ale wirtualizacja nie pozwala na pełne wykorzystanie oporgramowania nie mówiąc już o tym że część z softu dla którego instalujemy drugi system nie pozwoli się w ogólę uruchomić.
a Pan w ogóle próbował?
proszę spróbować.
Korzystam z wirtualizowanego Debiana (głównie w celach edukacyjnych - mogę powiedzieć, że znam nieźle Linuxa, ale z niego nie korzystam). No i nie ma problemów z niczym do tej pory, może jedynie z jakością/wydajnością... ale całe oprogramowanie mi się uruchomiło ;)
luket

Virtualbox, KVM, XEN, VMWare nie są mi obce jednak ja wirtualizuję w drugą stronę i niestety to nie jest to. Praca w Photoshopie, Flashu czy innych tego typu programach nie należy do najwydajniejszej a czasami jest po prostu niemożliwa.
ODPOWIEDZ