[+] Kilka niejasno
Podbijam wynik polecenia w kontekście tego posta.mix4 pisze:Wynik poleceniaKod: Zaznacz cały
grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
Kod: Zaznacz cały
clyde@komputer1:~$ grep menuentry /boot/grub/grub.cfg if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then menuentry_id_option="--id" menuentry_id_option="" export menuentry_id_option menuentry 'Debian GNU/Linux' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' { submenu 'Opcje zaawansowane dla systemu Debian GNU/Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' { menuentry 'Debian GNU/Linux, za pomocą systemu Linux 3.16.0-4-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.16.0-4-amd64-advanced-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' { menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 3.16.0-4-amd64 (recovery mode)' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.16.0-4-amd64-recovery-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' { menuentry 'Microsoft Windows XP Professional (na /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-AED8CD55D8CD1D09' { clyde@komputer1:~$
No więc tak.
Udało się dostać do pliku
/etc/default/grub
gedit /etc/default/grub
clyde@komputer1:~$ su
Hasło:
root@komputer1:/home/clyde# gedit /default/etc/grub
(gedit:1392): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Połączenie jest zamknięte
(gedit:1392): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Połączenie jest zamknięte
Error creating proxy: Połączenie jest zamknięte (g-io-error-quark, 18)
** (gedit:1392): WARNING **: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::gedit-position nie jest obsługiwane
root@komputer1:/home/clyde# gedit /etc/default/grub
(gedit:1397): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Połączenie jest zamknięte
(gedit:1397): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Połączenie jest zamknięte
GRUB_DEFAULT=3
GRUB_DEFAULT="Microsoft Windows XP Professional (na /dev/sda1)"
Żadne z powyższych nie działa, nadal podczas startu w grubie domyślnie jest wybrany Debian.
Nie wiem jak to ruszyć dalej, póki co wróciłem z wartością do status quo (0).
Może komuś z Was coś przyjdzie do głowy?
Jakie sudo w Debianie, toż domyślnie i tak wyłączone. Chyba ci się z ubuntu pomyliło.LordRuthwen pisze:No zdecydowanie, polecam zaznajomienie się z takim fajnym czymś jak sudo - umożliwia uruchomienie czegoś z wyższymi uprawnieniami.
w sumie jakbyś wpisałto powinno Ci otworzyć edycję w geditKod: Zaznacz cały
sudo gedit /etc/default/grub
- LordRuthwen
- Moderator
Ale skąd wziąłeś tą wartość 3?
Tam masz wartość 2, w sumie subentry zaciemnia sytuację.
Zmień na 2 i wykonaj grub-update.
Ewentualnie zmień na 2 tu i w pliku /boor/grub/grub.cfg:
I nic nie musisz wtedy robić. Zmiana w pliku /etc/default/grub jest po to, żeby przy najbliższej aktualizacji initramfs przybrał oczekiwaną kolejność boota, bo później i tak jest grub-update.
@giaur: a czy ja tam napisałem, że jest? Napisałem, żeby się zaznajomił.
Tam masz wartość 2, w sumie subentry zaciemnia sytuację.
Zmień na 2 i wykonaj grub-update.
Ewentualnie zmień na 2 tu i w pliku /boor/grub/grub.cfg:
set default="0" ---> set default="0"
@giaur: a czy ja tam napisałem, że jest? Napisałem, żeby się zaznajomił.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i udzieloną mi fachową pomoc.
Wszystko w porządku, błąd po mojej stronie, zapomniałem o grub-update.. Teraz elegancko startuje domyślnie z dziadkiem XP.
Prosiłbym, żeby nie zamykać wątku, w razie większego problemu kolejny raz poproszę Was o pomoc.
Teraz czas na lekturę, bo materiałów w sieci dla początkujących jest cała masa.
Dobrego dnia!
Wszystko w porządku, błąd po mojej stronie, zapomniałem o grub-update.. Teraz elegancko startuje domyślnie z dziadkiem XP.
Prosiłbym, żeby nie zamykać wątku, w razie większego problemu kolejny raz poproszę Was o pomoc.
Teraz czas na lekturę, bo materiałów w sieci dla początkujących jest cała masa.
Dobrego dnia!
- marcin1982
- Moderator
Jeden problem = jeden wątek. Nie będziemy robić z wątku telenoweli argentyńskiej. To nie forum Ubuntu.Prosiłbym, żeby nie zamykać wątku, w razie większego problemu kolejny raz poproszę Was o pomoc.
Żeby mieć alternatywę do edycji plików zapoznaj się z tekstowym programem nano:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nano_%28program%29
http://pl.linux.wikia.com/wiki/Nano .