[+]Instalacja 64 bit Linux z 32 bit UEFI
Re: Instalacja 64 bit Linux z 32 bit UEFI
Rozumiem, że te SecureBoot potrafisz wyłączyć?
Nie jestem na bieżąco ale wg mojej wiedzy w tym temacie to z załączonym SecureBoot jak na razie radzi sobie jedynie Ubuntu (choć pewnie doszły w międzyczasie inne dystrybucje).
Nie jestem na bieżąco ale wg mojej wiedzy w tym temacie to z załączonym SecureBoot jak na razie radzi sobie jedynie Ubuntu (choć pewnie doszły w międzyczasie inne dystrybucje).
To jest jeszcze kwestia czy prawidłowo przygotowujesz nośnik.
Na innych komputerach próbowałeś uruchomić te nośniki z wrzuconym obrazem dla KIANO?
Na innych komputerach próbowałeś uruchomić te nośniki z wrzuconym obrazem dla KIANO?
Tak każdy nośnik uruchamia się i jest wykrywany na laptopach, wypalam tym standardowym programem na Linux Mint.
- sinplez1y1
standardowy program do operacji na dyskach to dd:wypalam tym standardowym programem na Linux Mint.
spróbuj tak:
Kod: Zaznacz cały
# dd if=/ścieżka/do/obrazu/Debian.iso of=/dev/sdX bs=512k
Trzeba by się jeszcze zorientować czy to całe KIANO celowo nie ogranicza możliwości instalacji innych systemów.
Jeśli Internet daje informacje, że się da to może przyczyny należy szukać w wersji BIOS, która wprowadza utrudnienie w temacie i trzeba by (jak się da) zrobić "downgrade".
Jeśli Internet daje informacje, że się da to może przyczyny należy szukać w wersji BIOS, która wprowadza utrudnienie w temacie i trzeba by (jak się da) zrobić "downgrade".
Czy poza wyłączeniem SecureBoot'a masz w BIOSie opcję coś z CSM czy Compatibility i możesz ją włączyć? Instalacja będzie w takiej sytuacji bez UEFI, ale to chyba w niczym przeszkadzać raczej Ci nie będzie.
Wspomniana przeze mnie opcja może być również opisana jako Legacy.
Wspomniana przeze mnie opcja może być również opisana jako Legacy.
Znalazłem taką opcje w biosie "USB Configuration > Legacy USB Support" przestawiłem na Disabled i nadal nie wykrywa. Pojawiło się tylko obok boot windows manager to: UEFI: 1.0.
To akurat nie powinno mieć znaczenia.
Ewentualnie opcja 'Select Operating System'.
Przydałaby się jakaś dokumentacja do tego sticka albo zdjęcia stron BIOS.
Ewentualnie opcja 'Select Operating System'.
Przydałaby się jakaś dokumentacja do tego sticka albo zdjęcia stron BIOS.
Niestety nie ma takiej opcji, wydaje mi się że KIANO poprzez Bios, tak jak napisałeś ogranicza instalację innego systemu.