Jaki router ADSL do Neostrady?

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

możesz zostawić. ja zostawiłem
xbmxnnqevna
Beginner

Post autor: xbmxnnqevna »

Stało się, od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Liksysa WAG200G-EU a dziś dopiero kupiłem kartę sieciową EDIMAX na chipset Realtek. Konfiguracja routera banalna, oczywiście możliwości konfiguracyjne ma bardzo duże, ale do podstawowego uruchomienia neostrady wystarczy kilka kliknięć. To co na mnie zrobiło duże wrażenie to iż pod Debianem, nie miałem problemów. Po prostu go załączyłem i... działa :-) A po XP miałem problem, sterowniki wbudowane w niego po prostu nie wykryły karty sieciowej, musiałem z Debiana ściągnąć sterownik, jako że nie posiadam stacji dyskietek xD a sterownik z kartą był właśnie dostarczony poprzez dyskietkę. Jestem bardzo zadowolony no i nie mogłem powstrzymać się do napisania komentarza. Pozdrawiam i zachęcam do kupna tegoż routera.
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Czy mógłby mi ktoś pomóc w konfiguracji??
Niby wszystko przebiegło sprawnie, bez kłopotów. Linksys wag200 wygrył bez problemu sieć WiFi u mojej siostry, i moje połączenie (przez kabel) wszystko się łączy ale jest jedno ale. Na obu kompach net mi wolno działa. Gdy wchodze na strony z pomiarem prędkości łącza. Na obu kompach mam po około 200kb:/ nawet gdy drugi jest wyłączony to na pierwszym pozostaje 200kb:/ (łącze 1Mb) gdzie i co muszę zmienić?? aby było normalnie. Najlepiej by było gdyby to działało tak.
Jak obydwa są włączone to aby dzieliło po równo, natomiast gdy jeden będzie wyłączony do drugi by miał całe 1Mb
Mam netie na kablach TPSA.
xbmxnnqevna
Beginner

Post autor: xbmxnnqevna »

Zajrzyj tu: http://pomoc.x.pl/modules.php?35
Jeśli namieszałeś z początku w ustawieniach, zrestartuj swój router i postępuj zgodnie z linkiem powyżej.

Taka mała rada, by w przyszłości nie korzystać często z resetu (sprzętowego) zaraz po restarcie zapisz ustawienia (domyślne), przejdź do zakładki [Administration] następnie podzakładka [Bakup&Restore] i wciśnij przycisk [Backup]. Wskaż miejsce gdzie ma zapisać pliczek i przechowuj go, a nóż się kiedyś przyda :-P
dawideo
Beginner

Jak się instaluje router aby net chodził?? tzn kupiłem Linksys wag200. Zainstalowałem Debka Lenny amd64 patrze net nie działa, odziwo po restarcie jakoś zadziałał (pomyślałem przypadek że się wczesniej nie uruchomił) a więc zrobiłem aktualizacjie pościągałem najważniejsze paczk i jazdai. Dziś uruchamiam kompa i nie mam połączenia:/ Wpisuje adres 192.168.1.1 i też nic:/ wogóle nie łączy.
Czy po instalacji systemu mam coś jeszcze skonfigurować??? Czy powiinien już net chodzić odrazu po instalacji systemu (gdzieś czytałem że jak ktoś ma neostrada i kupi jakiś router to Debian ma skonfiguruje neta i odrazu działa) Co mam jeszcze zrobić?
HeNiEk

Post autor: HeNiEk »

konfigurowałeś router może już? jeśli tak to jakie wpisy masz w /etc/network/interfaces ?
dawideo
Beginner

Nie konfigurowałem, znaczy się konfigurowałem tylko pod Windowsem
HeNiEk

Post autor: HeNiEk »

w /etc/network/interfaces z roota wpisz:

Kod: Zaznacz cały

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
auto eth0
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
Będziesz mial automatyczn przydzielanie adresu i z routera. Oczywiście jeśli mówimy o kablu a nie o sieci bezprzewodowej.

Uzywaj dokładniej szukajki ;)
dawideo
Beginner

No dobra zainstalowałem Debiana skonfigurowałem sieć (chyba dobrze) i net działa a raczej działał. Tzn po instalaci sobie walnołem upgrade. Potem ściągnołem pare programików. Poszedłem Wyłączyłem kompa, zjadłem obiad :P wróciłem. Wszedłem do Windowsa, by pograć sobie w Wiedzmina. Po godzinie chciałem wejśc do Debiana i lipa nie moge odpalić internetu:/ Czyli wychodzi na to że coś jest nie tak niby się łączy, ale jak tylko wcześniej byłem w Windowsie koniec, nie połacze się; Co to może być;/
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

Najpierw może napisz jak się łączysz z netem. Wklej zawartość pliku /etc/network/interfaces.
ODPOWIEDZ