Problem z zatrzymaniem dysku przy shutdown

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
ultr

Post autor: ultr »

Temat można zamknąć.

Jakiś czas temu pojawiła się poprawka do Sid-a, a kilka dni temu weszło to do Lennego.

Z informacji, do których udało mi się dotrzeć, wynika, że teraz zmienna hddown nie jest już używana i typ dysków jest wykrywany dla każdego z nich osobno.
Jednak warto przywrócić ustawienie hddown="-h" w /etc/init.d/halt po zainstalowaniu poprawki.

Pozdrawiam.
Maciek_Rutecki

Post autor: Maciek_Rutecki »

ultr pisze:Temat można zamknąć.
Tu bym sie nie śpieszył. Na LKML jest znany problem z libata gdzie na kontrolerach ICH* na laptopach HP nawet poprawny program halt/shutdown nie rozwiązuje problemu. O ile przy hibernacji (w przyszłym 2.6.24) jest to w zasadzie naprawione, to przy shutdown nadal jest wesoło. :-)
M@ilo

Post autor: M@ilo »

Potwierdzam na HP Compaq 6715s wciąż występuje ten błąd i dopiero przytrzymanie przycisku zasilającego umożliwia całkowite wyłączenie laptopa :-(
Maciek_Rutecki

Post autor: Maciek_Rutecki »

M@ilo pisze:Potwierdzam na HP Compaq 6715s wciąż występuje ten błąd i dopiero przytrzymanie przycisku zasilającego umożliwia całkowite wyłączenie laptopa :-(
Zgłoś to na LKML, linux-ide itp. Albo zrób sobie 2.6.23-rc7 i używaj hibernacji (która z resztą świetnie działa - zasługa m.in. Rafała Wysockiego).
pegazior

Post autor: pegazior »

Witam wszystkich!

Czy może ktoś możliwie przystępnie napisać, co jest potrzebne krok po kroku zrobić aby wyeliminować ów błąd?

Osobiście używam: 2.6.24-3-kanotix

Przeszukałem internet ale blado, a to że ktoś zgłosił błąd niewiele mi pomogło.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ