S

Ogólne pytania dotyczące systemu
z3d

Post autor: z3d »

ok thx poszukam, nie wiem dlaczego zadaję takie głupie pytania, może trochę z lenistwa i braku czasu :)
pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zainstaluj Lenny będzie działał płynniej i szybciej od Etch.
Logansan

Post autor: Logansan »

fnmirk pisze:Zainstaluj Lenny będzie działał płynniej i szybciej od Etch.
bzdura! testing ma większy poziom debugowania przez co działa wolniej... a różnice pomiedzy wersjami jądra na takim samym sprzęcie nie maja większego znaczenia.

Pozdrawiam!
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Logansan pisze:bzdura!...
Oj... chyba bardzo, bardzo przesadzasz.
Na jakiej podstawie.
Ja piszę to z własnego, doświadczenia. Każda nowsza wersja Linuksa (Debiana) działa szybciej i stabilniej na starszym sprzęcie, który jest lepiej rozpoznany i powoduje mniej problemów.
Mam na pentiumIII dwie równoległe instalacje (Etech i Lenny) na takich samych dyskach i różnica na korzyść Lennego jest jak dwa do jednego. Tak samo zachowują się inne testowane u mnie dystrybucje Linuksów.
Logansan

Post autor: Logansan »

Hmm... Ja też piszę w oparciu o swoje doświadczenia. Upgradowałem Etcha do Lennego na swoim laptopie (Core Duo, 1G RAM, dysk SATA) i zauważyłem wydłużenie startu systemu i większości aplikacji (nie mówiąc o zwiększonej zajętości RAMu - to akurat jestem w stanie zrozumieć). Wytłumaczeniem (wg. mnie najbardziej sensownym) tej sytuacji był właśnie podwyższony debug gałęzi "testing". Lenny gdy już się ustabilizuje będzie na pewno szybszy od etcha.

A z "bzdurą" to faktycznie przesadziłem. Nie przejmuj się ;-)

Wracając do właściwej materii tego tematu to istnieje dystrybucja Fluxbuntu (Ubuntu + Fluxbox). Zachęcam jednak do wypróbowania Debiana z XFCE (płytka instalacyjna z tym środowiskiem >>link<< ).

Pozdrawiam!

PS na swoim kompie przywróciłem "etch'a" z backupu... poczekam na stabilną wersje Debiana 5.0.
ODPOWIEDZ