Instalacja karty Nvivdi ci
Witajcie ponownie ;-) kolejna reinstalacja Debian i kolejny problem z kartą graficzną. Próbowałem zrobić to według poradnika Kaki i nie udało się :-/ wywala bład że wersja gcc mu nie pasuje. I w związku z tym mam pytanie odnośnie polecenia
mam linux source i headers wtedy dalem alt+ctrl+F1 zalogowałem się na su wpisałem
wszedłem na desktop gdzie mam sterownik w pliku run i wpisałem
ale nic się nie stało. Terminal błędu żadnego nie wypluł ani nic takiego tylko po wpisaniu polecenia znowu byłem w desktop. W systemie nie ma ich zainstalowanych bo sprawdzałem. Fraze NVIDIA oczywiscie zamienilem na nazwe sterowników :mrgreen: i czy to poleceni ono tak jak by uruchamia te steroniki w trybie zgodnosci z gcc 4.1 czy coś takiego? to polecenie może rozwiązać mój problem
Pozdrawiam
Artur
Kod: Zaznacz cały
CC=/usr/bin/gcc-4.1 ./NVIDIA*
killall gdm
CC=/usr/bin/gcc-4.1 ./NVIDIA*
Pozdrawiam
Artur
a może zrób tym sposobem mając stery w Desktop przejdź bez X'sów do katalogu z sterownikiem
następnie nadanie praw#cd /home/ty jako user/Desktop
i do procesu instalacji :#chmod +x NVI*
ja tak z 4 raz instalowałem nowe sterowniki nvidi z wersji beta aż po stabilne drivery , i nie miałem żadnych problemów ;-)#CC=/usr/bin/gcc-4.1 ./NVI*.run
ja do tego sam doszedłem co jest powyżej....ale zatrzymałem sie nieco dalej
log
to linijki przy których wychwyciłem errory
log
/tmp/selfgz7397/NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1/usr/src/nv/nv.c:1326: error:
too many arguments to function 'kmem_cache_create'
/tmp/selfgz7397/NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1/usr/src/nv/nv.c:1435: error:
too many arguments to function 'kmem_cache_create'
/tmp/selfgz7397/NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1/usr/src/nv/nv.c:1569: error:
void value not ignored as it ought to be
/tmp/selfgz7397/NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1/usr/src/nv/nv.c: In function
'nvidia_exit_module':
/tmp/selfgz7397/NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1/usr/src/nv/nv.c:1601: error:
void value not ignored as it ought to be
make[3]: *** [/tmp/selfgz7397/NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1/usr/src/nv/nv.
o] Błąd 1
make[2]: *** [_module_/tmp/selfgz7397/NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1/usr/sr
c/nv] Błąd 2
NVIDIA: left KBUILD.
nvidia.ko failed to build!
make[1]: *** [module] Błąd 1
make: *** [module] Błąd 2
-> Error.
ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module.
ERROR: Installation has failed. Please see the file
'/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at [url]www.nvidia.com[/url].
Ja miałem to wszystko zainstalowane bo już raz stery na tym jajku instalowałem ale o dziwo dla pewności dałem reinstall dla tych pakietów i ku mojemu zaskoczeniu konsola wypluła błędów co nie miara, że nie może odnaleźć pliku i że będzie trzeba pakiety ręcznie naprawiać. No to załadowałem stare jajko 2.6.22.3 i usunąłem cały kernel łącznie z nagłówkami tam błędu nie wypluło i zainstalowałem stery tą metodą z gcc-4.1 i zobaczymy jeżeli to rozwiąże problem z "naruszaniem ochrony pamięci" wówczas będę walczył żeby na jajku 2.6.24 działało
Dzięki za pomoc jak coś to dam znać
takie pytanie tylko jak w aptitude ignorować jajko 2.6.24?
.
Dzięki za pomoc jak coś to dam znać
takie pytanie tylko jak w aptitude ignorować jajko 2.6.24?
.
Witajcie,
O co chodzi z tym poleceniem już skumałem i udało mi się wgrać sterowniki bez problemu. Ale niestety nadal problem z grafiką nie jest rozwiązany :-/ A mianowicie w NVIDIA X SETUP nie moge zmieniać rozdzielczości nic. Po uruchomienu tego z roota mam tylko do wyboru
Inne pozycje w tym menu są nie widoczne. Czy wie ktoś może jak przywrócić te pozostałe wpisy? I jeszcze taki jeden mały problemik rozdzielczość mam chyba koło 1024x768 ale okna programów czy coś takiego są wielkie nadal jak pustaki. Nie widać żadnej różnicy pomiędzy mniejszymi rodzelzcościami:/ Mam takie wrażenie że po prostu one pracują w tej starej rozdzielczości i nie wiem jak mam je zmusić żeby pracowały w nowej( na takiej samej rozdzielce Audacious w Kate był znaczenie mniejszy niż w chwili obecnej na Debianie na takiej samej rozdzielczości, po za tym na youtubie widać że rozdzielczość nie jest za wysoka po filmikach ich rozmiary są imponujące )
Pozdrawiam
Artur
O co chodzi z tym poleceniem już skumałem i udało mi się wgrać sterowniki bez problemu. Ale niestety nadal problem z grafiką nie jest rozwiązany :-/ A mianowicie w NVIDIA X SETUP nie moge zmieniać rozdzielczości nic. Po uruchomienu tego z roota mam tylko do wyboru
nvidia-settings Configuration
Pozdrawiam
Artur
Tylko właśnie tylko nie mogę sobie zobaczyć jaka rozdzielczość byłaby najlepsza albo maksymalna bo nie mogę nic zmienić rozdzielki w nvdii i nie wiem jak by mi najbardziej odpowiadała. Wie ktoś może jak zrobić aby panel zabierał "panel sterowania" z nvidii był kompletny a nie tylko jedna gałąź :-P
Pozdrawiam
Artur
[ Dodano: 2008-05-10, 19:10 ]
Dobra teraz moge dopisac cos do sprawy Zainstalowałem sobie lennego i podciągnąłem jakao do 2.6.24 ściągnąłem source i headers i wszystko było pięknie z kartą przeszła głądko. Zrobiłem update do Sida i też nie było źle. Polskie czcionki nie działały ale pomyślałem że wklepie to i będzie luz
Ale jest problem bo po wpsisaniu tego konfiguracja zaczyna się od od tego czy xorg ma bezpośrednio się komunikować bezpośrenio ze sprzętem czy przez jądro i kończy też dużo szybciej niż powinien. I po tym zabiegu starciłem panel nvidii teraz nie moge z jego poziomu zmienić rozdzielki ani niczego innego :-( Wie może ktoś jak to teraz rozawiązać?
Pozdrawiam
Artur
[ Dodano: 2008-05-10, 19:10 ]
Dobra teraz moge dopisac cos do sprawy Zainstalowałem sobie lennego i podciągnąłem jakao do 2.6.24 ściągnąłem source i headers i wszystko było pięknie z kartą przeszła głądko. Zrobiłem update do Sida i też nie było źle. Polskie czcionki nie działały ale pomyślałem że wklepie to i będzie luz
dpkg-reconfigure xserver-xorg