FreeBSD partycjonowanie

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Latorion
Beginner

Post autor: Latorion »

Yampress DZIÊKI!! Tak zrobię. Tylko robię to z poziomu XP czy gparted? A 20GB na Free i Debiana wystarczy w zupełności nie? I na logicznych trzymać będę muzę czy coś takiego i każdy system do tego będzie miał dostęp :-)
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

nie. z poziomu xp nawet nie myśl. ten system myśli tylko o sobie :)
gparted albo fdisk linuxowy, albo tam inny

poza tym jak znudzi CI sie machanie płytami cd podczas instalacji freebsd to proponuje takie coś :)
http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtop ... 38&t=17613
:-P no chyba że wolisz instalacje przez sieć
Latorion
Beginner

Przez neta na pewno nie zrobię instalacji bo póki co nie mam bladego pojęcia jak tam będzie wyglądał konfiguracja DHCP i czy moją kartę znajdzie więc trochę sobie powciągam te płytki ale cóż cel wyższy ;-) ( a poza tym z płytek chyba będzie prościej nawet)Ale skorzystam z tego jak już będę miał postawiony bo wtedy już można kombinować ( o ile uda mi się go postawić bez problemów :-P )
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

sysinstall pyta czy chcesz dhcp czy manualnie ustawiasz konfiguracje sieci. przy dhcp pozostaje ustawienie nazwy komputera ewentualnie domeny. no i adres servera dns o ile server dhcp dynamicznie go nie przydziela
podczas instalacji masz do wyboru skąd ma instalowac dodatkowe paczki dvd/cd, net itp.
Latorion
Beginner

Niestety nie zrobie tego z gpartedy bo mi nic się nie bootuje. :/ w biosie mam ustawione floopy cd i disk ale i tak lipa. Gparted FreeBSD i Debian nie chcą się zbootować. Musiało to się stać odkąd zrobiłem gruba programem SuperGrub ale co się mogło skopać to już pojęcia nie mam
Pozdrawiam :-/
Artur
//edit programem UltraISO też sprawdziłem i ma status płyty bootowalnej
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Latorion pobierz sobie taką płytkę: http://www.sysresccd.org/Download

Sprawdź poprawność jej nagrania i z jej poziomu przeprowadź wszystkie operacje z partycjami.
Zapomnij o narzędziach uruchamianych z dysku, który poddajesz przebudowie.
Poczytaj o używaniu narzędzi dostępnych na płycie. Jest na niej qparted.
Latorion
Beginner

No niestety lipa. Znowu dokłanie to samo. System teraz wykłada się zawsze na file liblocale-geettext-perl i debootstrap(zwrócił wartośc błedu 1). Te dwa pakiety nie chcą przejść. A co do partycjonowania to zorbiem tak xp nie ruszałem 20gb na debiana 19gb na home 20gb na Freebsd i 2 logiczne reszta mega(zrobiłem to w Debianowym instalatorze i te logiczne dałem nie używaj i wszystkie jako fat32 dałem ale i tak problem się nie rozwiązał :-|
Pozdrawiam
Artur
//edit piszę do Was z laptopa bo mój komp po próbie włączenia wyświetla L 99 99 99 i tak ja wiem za 100 i nic się nie dzieje
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zrób to z poziomu liveCD (qparted). Po zmianie rozmiarów i typów partycji wykonaj restart systemu.

Restart jest bardzo ważny.

Jeżeli partycje są pomieszane, zmiana ich z poziomu instalatora, tak jak to zrobiłeś nie zawsze się powiedzie.

Po zmianie partycji nadpisz mbr z poziomu płyty instalacyjnej Windows. Nastąpi przebudowa tablicy partycji. Partycje w czasie instalacji uzyskają właściwe nazwy (nie będzie przerw w numeracji). I wszystko powinno się naprawić.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Latorion, ale i tak nie wiemy jak popartycjonowales. to że tyle a tyle przydzieliłeś nie daje nam żadnej informacji jak wygląda struktura partycji na dysku. wynik fdisk

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l  /dev/hda
Latorion
Beginner

Też nie działa. Zrobiłem z tego Rescucd partycje. Instaluje właśnie Debiana ale znowu dokładnie to samo na tych samych pakietach się wykłada :-| Ja już nie mam pojęcia o co biega. Wynik polecenia wkleję jak ściągnę i wypalę jakiegoś live
ODPOWIEDZ