Niemożliwe uruchomienie systemu po aktualizacji kernela

Pomoc dotycząca instalacji systemu
_dexter

Post autor: _dexter »

Ad.1 Tak działająće jajko to 2.6.25-2-686
Ad.2/3 Usunąłem całość poleceniem
aptitude --purge remove linux-image-2.6.26-1-686
Ponowna instalacja daje ten sam efekt, całość zatrzymuje się na
setting console modes and fonts
Jajka z siduxa nie przetestowałem (przyznam się szczerze nie wiem jak)
Ad.4 Przed ponowną instalacją zrobiłem re-konfigurację xorga, również bez efektów

Edit
Dodałem repo siduxa:
Zainstalowałem jajko z tego repo ale system nie wstaje, zatrzymuje się już na początku czyli na komunikacie:
hub 3-0:1: Unable to enumerate USB Device on port 2
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Widać, że jest jakiś błąd w jądrze, skoro inne jądro działa poprawnie. Być może chodzi o sprzęt, z którym sobie nie radzi... W każdym razie logi znajdują się w katalogu /var/log. Dwa najważniejsze pliki to syslog i messages (sporo w nich się dubluje). U mnie fraza dotycząca konsoli wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

Aug  8 14:29:42 wojtekz244 kernel: [    0.001282] Console: colour VGA+ 80x25
Aug  8 14:29:42 wojtekz244 kernel: [    0.001284] console [tty0] enabled
Podejrzewam, że z powodu błędu u Ciebie wygląda to inaczej. Szukaj opisu błędu w internecie. Być może trzeba coś zmienić w configu jądra itp.

Pozdrawiam
_dexter

Witam ponownie
W nadziei na poprawione jajko dodałem sobie do repo wpis
Jednakże jajka z serii 2.6.26-1-686 nadal nie mogę uruchomić z powodu w/w błędu (system zatrzymuje się przy uruchamianiu na "setting console screen modes and fonts"). Jakiekolwiek porady nie pomogły.
Dodam, że samodzielnie skonfigurowany kernel z tejże wersji zatrzymuję się dokładnie w tym samym miejscu.
Poniżej wkleję logi (syslog oraz messages) z nadzieją że ktoś pomoże mi w rozwiązaniu problemu.
Syslog:
http://www.wklej.org/id/2221/
Z góry dziękuję i pozdrawiam
wojtekz_
Beginner

Z logu:
PNP: PS/2 appears to have AUX port disabled, if this is incorrect please boot with i8042.nopnp
(...)
ACPI Warning (tbutils-0217): Incorrect checksum in table [OEMB] - ED, should be DE [20070126]
(...)
ACPI Error (psparse-0537): Method parse/execution failed [\_PR_.CPU1._PDC] (Node f742d89c), AE_BAD_HEADER
Jak na mój gust są takie możliwości:
- masz uszkodzoną klawiaturę albo port PS/2
- masz jakiś błąd w BIOSie, który uniemożliwia prawidłowy boot
Możliwe kombinacje:
- z klawiaturą (spróbuj USB lub init z parametrem i8042.nopnp)
- z BIOSem: spróbuj nowszą wersję (lub starszą)

Mogę się mylić ;-)

Pozdrawiam
_dexter

Kod: Zaznacz cały

Możliwe kombinacje: 
z klawiaturą (spróbuj USB lub init z parametrem i8042.nopnp) 
Mógłbyś to rozwinąć, co i jak zrobić.
Najdziwniejsze dla mnie jest że wszystkie wcześniejsze wersje kernela chodziły bez problemowo, od jajka 2.6.26 zaczęły się problemy. Nawet skompilowane jajko z serii 2.6.27 zatrzymuje się dokładnie w tym samym miejscu.
Co jest grane?
wojtekz_
Beginner

_dexter pisze:(...)Mógłbyś to rozwinąć, co i jak zrobić. (...)
Cytat z forum ubuntu:
I solved this problem by adding i8042.nopnp on kernel boot parameters.
Parametry startowe jądra podaje się w grubie (zwykle /boot/grub/menu.lst, chyba że masz nowego gruba albo lilo).

Pozdrawiam
_dexter

Niestety nic z tego, po dodaniu dodatkowego parametru system i tak nie ma zamiaru współpracować. Zatrzymuje się dokładnie w tym samym miejscu o którym piszę wyżej.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

_dexter, przyszło mi do głowy jeszcze kilka rozwiązań (choć cóż, błądzę nieco po omacku).
1. Spróbuj zainstalować 2.6.27-rc4 - jest w "eksperymentalnych" jajach, a adres repozytorium jest na forum w sources.list. Mi ten kernel chodzi całkiem ładnie.
2. Spróbuj ściągnąć jakieś liveCD z nowym kernelem (ha, ale nie wiem, czy jest ;) ) i spróbować odpalić. Zobaczymy co zrobi "czysty" system i jak rozpozna Twój komputer.
3. Być może kwestia leży w jakichś ustawieniach konfiguracyjnych. Jeśli i na ile się da, spróbowałbym w pierwszej kolejności uruchomić system na tym kernelu z podstawowymi ustawieniami vesa, a potem krok po kroku dodawać co się da; wcześniej wyczyścić pliki konfiguracyjne.

Dla mnie zadziwiające jest, że otrzymujesz różne komunikaty o różnych błędach, na różnych wersjach tego kernela. Może w istocie jest tak, że coś jest "walnięte" w hardware na co nowy kernel jest bardziej "czuły" od wcześniejszej wersji?
I jeszcze jedno - przeglądnij: http://kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6 ... g-2.6.26.3 - może Twój problem, to jakiś bug kernela, który został obecnie naprawiony?
_dexter

Heh, z eksperymentalnych jajek korzystam od dawna (czekam właśnie na poprawkę do jajka 2.6.26).
Zainstalowane jajko 2.6.27 zatrzymuje się tym samym miejscu co 2.6.26 czyli na
setting console screen modes and fonts
Próbowałem już instalacji Debiana na drugiej partycji (system bazowy) następnie doinstalowałem felerne jajko, efekt jw.
Co do LiveCD - pomysł dobry tylko czy jest system z jajkiem 2.6.26 w standardzie.
Myślałem też nad zgłoszeniem buga w tymże jajku - sęk w tym że nie za bardzo wiem jak.

Co do LiveCD z 2.6.26 spróbuję Ubuntu 8.10 Alpha4. Zobaczymy co z tego będzie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

_dexter pisze:czy jest system z jajkiem 2.6.26 w standardzie
Sam szukałem. Nie wiem, którą wersję ma, ale Knoppix chwali się, że w 5.3.1 jest kernel z serii. 2.6.xx, ale nie wiem, czy 26, a to przynajmniej nie alpha.
Któraś z dystrybucji live oferowała też możliwość skonstruowania we własnym zakresie płyty live na podstawie repozytoriów, niestety nie pamiętam która. Informacja była chyba jakiś czas temu (z rok) w jakilinux.org. Jeśli - a wydaje się, że nie jest to pozbawione sensu założenie - w repo jest już 2.6.26, to można byłoby skonstruować taką liveCD. Niebawem powinna się pojawić dystrybucja siduksa oparta o ten kernel (2008-3 "Ourea"), może jeszcze we wrześniu.
Na 2.6.26-14 jest oparta OpenSUSE 11.1, też alpha i nie wiem, czy występuje w wersji live.
Kernel z serii 2.6.26 jest też w Mandriva 2009, a ta gdzieś powinna się w wersji livecd pojawić. Inna sprawa, że tam kernel zwykle ma sporo patchy, które niekoniecznie muszą się znaleźć w oficjalnym jądrze.
ODPOWIEDZ