@administracja
Takie długie listingi jak ten Nivix'a negatywnie wływają na czytelność forum i powinny być pokazywane za pośrednictwem stron typu wklej.org. Ja bym taką zasadę zapisał w regulaminie.
Przy tak duzej aktualizacji i to z etha bezposrednio na sida to imho takie zostawienie kompa samopas i wylaczenie go bez sprawdzenia co sie faktycznie dzialo to mozna sobie narobic kuku w systemie.
Jest troche pakietow ktore w czasie konfiguracjii wywoluja usera zeby cos potwierdzil.
No tak, wybacz za ten listing. Powtórzę to z tym full-upgrade. Zobacze co będzie, dzisiaj zaczynam wczesniej więc będę miał oko na to co się dzieje. A jak KDE się "spali" to zainstaluję na nowo. Dzieki za reposty.
Hmm zmienilem wg poradnika na Sida ale cos duzo pakietow mialo nazwe i386 a uzywalem do tej pory AMD64 Ktos wie jak sprawdzic w jakiej wersji jest teraz system. I jak wrocic do 64 bit?
Chciałam najnowszeg gimpa i gnome, ale nie chcę robić pełnego upgrade'u do sida, mogę dodać repozytoria z sida i zainstalować, nie nakopie się za bardzo?
Concertina pisze:Chciałam najnowszeg gimpa i gnome, ale nie chcę robić pełnego upgrade'u do sida, mogę dodać repozytoria z sida i zainstalować, nie nakopie się za bardzo?
Dodaj, wydaj odpowiednie polecenia i zobacz co Ci napisze apt, czy aptitude. Jeśli wszystko będzie ok, zainstaluj. Faktem jest, że potem, po usunięciu wpisów z sidem z sources.list niekiedy bywa śmiesznie, ale przez jakiś czas u mnie funkcjonowały tak FF i OpenOffice. Możesz też po prostu ściągnąć paczki i zainstalować je przez dpkg. W każdym razie uważaj na to co jest napisane, bo może się zdarzyć, że porozwalasz zależności.
Od siebie dodam że przechodząc na Sida najlepiej zrobić to w bardzo wczesnym stadium rozwoju systemu. Po instalacji systemu bazowego(bez środowiska graficznego, xorgów i innych dupereli) podmienic repo na te z Sida zrobić upgrade i pozniej, po aktualizacji, już z tego repo instalować xorgi, i resztę bajerów. Zawsze będzie mniej problemów :-)