Opera vs. Mozilla

Wszystko Off Topic
yantar
Member

Post autor: yantar »

ms-trex pisze:Zdałem sobie sprawę z tego że ktoś mi wytknie flasha, kodeki itp. dlatego napisalem że "gdzie to możliwe", zapewniam cię że gdy tylko wyjdzie stabilna wersja alternatywy dla flasha to z niej skorzystam z przyjemnością.
Jako uzytkownik Opery od dosc dawna moglbym powiedziec, ze zapewniam jesli pojawi sie przegladarka open source ktora zaspokoi moje potrzeby tak jak Opera, napewno skorzystam (podkreslam moje potrzeby). Chwilowo takowej niestety nie ma i nie zanosi sie aby predko pojawila. I nie widze powodu naglej jej zmieniac, a jedynym co by mnie narazie moglo do tego sklonic to udowodnione ukryte szpiegostwo.
Btw. Team tworzacy Opere wielokrotnie udowodnil kolejnymi wersjami swojej przegladarki, ze mozna tworzyc dobre, inowacyjne, darmowe oprogramowanie w dodatku zgodnie z zapotrzebowaniami i zyczeniami ludzi co nie zawsze udaje sie programistom open source. Powiedzialbym, ze jest to wzorowy przyklad tworzenia produktu przez ludzi dla ludzi. (biorac pod uwage ze Opera jest darmowa, a firma utrzymuje caly hosting stron, blogow itd mowi samo za siebie) A i oczekiwany gnash open source powstanie m.in dzieki wsparciu Opera Software o ile wiem.
Kazdy uzywa co woli ale wypraszam sobie jakies dziwne insynuacje na temat uzywania zamknietego oprogramowania na systemie open source. Bo to traci tym samym jak oskarzanie kogos o uzywanie pirackiego oprogramowania. Czy open source bedzie przyszloscia to sie okaze, napewno wymusi pewne istotne zmiany chyba, ze ludze bedacy u wladzy wprowadza jakies tragiczne prawa, ustawy i dyrektywy.

Sam z mila checia zobaczylbym Opere jako open source ale dla Opera Software jako firmy, ktora w koncu ma zarabiac i cala swoja strategie buduje na innowacyjnosci, otwarcie kodu przy kilkuprocentowym udziale w rynku przegladarek moglo by sie skonczyc katastrofa, a taki MS, ktory ma z nimi na pienku to roznie moglby sobie z tym kodem poczynac chocby we wlasnym zamknietym IE.
EOT z mojej strony.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

A czy ktoś z was wie czy w nowej Operze będzie wreszcie zaimplementowana obsługa socks proxy?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

o ile sie orientuję to nie będzie
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Szkoda, bo to bardzo przydatna (w pewnych sytuacjach) funkcja.
frantic

Post autor: frantic »

yantar tak z ciekawosci zapytam: jakie masz te potrzeby ?
yantar
Member

Post autor: yantar »

Szybkosc wyswietlania (nie mam mocnego kompa), latwosc konfiguracji, ktora mi odpowada w Operze, belka przelaczajaca (niestety chwilowo uwalona compizem przez co cierpie), modyfikowalny wyglad, wyswietlanie stron poprzez wlasne style css. Dodatkowo mam klienta poczty, irca i pare innych drobiazgow w jednym (dla mnie spore ulatwienie przy uzywaniu malego monitora + dostosowywanie stron do szerokosci ekranu). Bez otwierania kilku programow i szukania wtyczek. I od czasu do czasu przyjemnosc z odkrywania nowej funkcji o ktorej nie wiedzialem wczesniej i nauczenie sie czegos nowego. =]
frantic

tak sie zapytam was bo mowicie tylko o Fx/iceweasel a probowaliscie swiftfox ?
ktory eliminuje najbardziej wkurzajacy problem iceweasel czyli ociezalosc ;-) moze nawet na nim zostane...
Rad
Member

Post autor: Rad »

Jak duża jest różnica pomiędzy IceWeaselem a Swiftfoksem?
frantic

Rad pisze:Jak duża jest różnica pomiędzy IceWeaselem a Swiftfoksem?
taka jak miedzy firefoxem i iceweaselem ;)
z tym ze swift jest troche szybszy bo kompilowany na odpowiedni typ procesora :-) i nie ma tego pieknego niebieskiego znaku iceweasela :->
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

probowaliscie swiftfox ?
Oczywiście
nie ma tego pieknego niebieskiego znaku iceweasela :->
Prawda że jest piekny. :-P
ODPOWIEDZ