Czy warto zaktualizować Debiana do wersji niestabilnej?
-
Tak to bywa jak z brodzika(Ubuntu) pakujesz się do oceanu(Sid) ;-) a tak na poważnie to tak jak jest w poście wyżej przeinstaluj stery od grafy, jak nie pomoże przeinstaluj i skonfiguruj xorga, a jak to nie pomoże to nie wiem.
Jak namyślisz się na ponowną instalację radzę instalować Etch`a według dostępnego poradnika velmafii a w punkcie gdzie instalujesz xorga podmień repo na tez z Sid`a lub Lenny`ego zrób upgrade tego co już zainstalowane a później instaluj xorga i środowisko graficzne(już z nowego repo)
Jak namyślisz się na ponowną instalację radzę instalować Etch`a według dostępnego poradnika velmafii a w punkcie gdzie instalujesz xorga podmień repo na tez z Sid`a lub Lenny`ego zrób upgrade tego co już zainstalowane a później instaluj xorga i środowisko graficzne(już z nowego repo)
Ok panowie dałem rady , zapodałem komędy :
potem
i na koniec
i ruszyło teraz jest wszystko wporządku .
P.S Dzieki Kaka za naprowadzenie mnie na dobra droge ;-) ;-)
Zobaczcie sami
[center:9d87887691] [/center:9d87887691]
A tak na marginesie dlaczego na forum widac w moich postach ikonke pingwina , a inni maja ikone debiana ????
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg
aptitude install gnome gnome-audio
aptitude install gdm
P.S Dzieki Kaka za naprowadzenie mnie na dobra droge ;-) ;-)
Zobaczcie sami
[center:9d87887691] [/center:9d87887691]
A tak na marginesie dlaczego na forum widac w moich postach ikonke pingwina , a inni maja ikone debiana ????
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1907Dogmen pisze:A tak na marginesie dlaczego na forum widac w moich postach ikonke pingwina , a inni maja ikone debiana ????
Zrobiłem aktualizację do Lenny. Oczywiście na samym początku były problemy z 3D, ale także ku mojemu zdziwieniu z konsolą, tzn przy próbie przejścia do konsoli (alt-ctrl-F1) dostawałem na monitorze "No signal" i system padał. Przeinstalowałem sterowniki do grafy (fglrx) i akceleracja wróciła, ale przy przejściu do konsoli dalej jest problem. Nie mam pojęcia gdzie są jakiekolwiek logi, więc nie wiem w czym jest problem. Jakieś pomysły?
Mam pytanie co do sida - jak ta wersja ma się do starszych kart graficznych? Dokładnie chodzi mi o GF 4 mx400 AGPx8. Już kilka razy próbowałem podejść do sida, ale zawsze kończyło się to problemem z grafiką. Sterowniki ze strony nvidia najnowsze do tego modelu to 9643. Niestety sprawiają one problem, po pierwsze plują się wersję gcc (można olać) po zainstalowaniu i przy uruchamianiu błąd związany z ABI (rozwiązanie na forum - dopisanie ignore=abi czy jakoś tak) system się uruchamia (nie pokazuję się logo nvidi) mimo wpisu w xorgu drivera "nvidia". Sterowniki niby są ale ich nie ma - brak 3d, kompozytor w xfce szaleje - wszystko robi się przeźroczyste.
Przy próbie instalacji sterowników debianowo (repo + kompilacja) też się nie udaje - zamiast kernela 9633 pobiera kernela 100.14.19 i znowu zonk - brak obsługi przez tą wersję sterownika.
I tak sobie myślę, że bawić w sida można się gdy posiada się grafikę nvidi opartą o czip obsługiwany przez sterowniki z serii 100.14.19 (nie ma problemu z ABI, itp).
edit 17.01.2008
Chyba muszę odwołać swoją opinię o sidzie dzisiaj zrobił update z lennego do sida, oczywiście pojawił się problem z ABI, ale odinstalowałem sterowniki 9639 i zainstalowałem 9643-01 i kurcze działa włącznie z kompozytorem z xfce - bosko
Przy próbie instalacji sterowników debianowo (repo + kompilacja) też się nie udaje - zamiast kernela 9633 pobiera kernela 100.14.19 i znowu zonk - brak obsługi przez tą wersję sterownika.
I tak sobie myślę, że bawić w sida można się gdy posiada się grafikę nvidi opartą o czip obsługiwany przez sterowniki z serii 100.14.19 (nie ma problemu z ABI, itp).
edit 17.01.2008
Chyba muszę odwołać swoją opinię o sidzie dzisiaj zrobił update z lennego do sida, oczywiście pojawił się problem z ABI, ale odinstalowałem sterowniki 9639 i zainstalowałem 9643-01 i kurcze działa włącznie z kompozytorem z xfce - bosko