Opera vs. Mozilla

Wszystko Off Topic
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

[quote="frantic"]tak sie zapytam was bo mowicie tylko o Fx/iceweasel a probowaliscie swiftfox ?
ktory eliminuje najbardziej wkurzajacy problem iceweasel czyli ociezalosc ]
Po tych słowach i ja postanowiłem zainstalować Swiftfoxa! Lecz gdy chcę go uruchmić nie daje się pomimo, że instalacja przebiegła pomyślnie. Oczywiście zainstalowałem swiftfoxa dla athlona XP (taki mam typ procesora).

Później spróbowałem uruchomić przeglądarkę przez terminala wyskoczył taki komunikat.

Kod: Zaznacz cały

piotrek@Piotrek:~$ swiftfox
/usr/lib/swiftfox/swiftfox-bin: error while loading shared libraries: libXcomposite.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
piotrek@Piotrek:~$

Czy domyślacie się może, dlaczego nie daje się mi uruchomić ta przeglądarka?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Zarov, masz wehikuł czasu czy co ?? u mnie wciąż jest 17.10.2007 a beta zapowiadana jest na 25.10.2007. faktem jest natomiast to że od dziś można pobrać nowy snapshot alpha (1633).

http://snapshot.opera.com/unix/snapshot-1633/
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Właśnie dlatego usunąłem posta gdyż z innej ręki dostałem złe informacje.

Dziś też można pobrać Opere 9.24.

Sorry za zamieszanie tych, którzy zdążyli przeczytać posta ;-)
yantar
Member

Post autor: yantar »

Tak na marginesie czym sie rozni ta opera shared z koncowka 5 lub 6? Tego do tej pory nie moge zajarzyc. A roznia sie zawsze wielkoscia.
frantic

Post autor: frantic »

pietrzuch pisze:
frantic pisze:tak sie zapytam was bo mowicie tylko o Fx/iceweasel a probowaliscie swiftfox ?
ktory eliminuje najbardziej wkurzajacy problem iceweasel czyli ociezalosc ]
Po tych słowach i ja postanowiłem zainstalować Swiftfoxa! Lecz gdy chcę go uruchmić nie daje się pomimo, że instalacja przebiegła pomyślnie. Oczywiście zainstalowałem swiftfoxa dla athlona XP (taki mam typ procesora).

Później spróbowałem uruchomić przeglądarkę przez terminala wyskoczył taki komunikat.

piotrek@Piotrek:~$ swiftfox
/usr/lib/swiftfox/swiftfox-bin: error while loading shared libraries: libXcomposite.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
piotrek@Piotrek:~$

Czy domyślacie się może, dlaczego nie daje się mi uruchomić ta przeglądarka?

aptitude install libxcomposite1
powinno rozwiazac problem
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

yantar pisze:Tak na marginesie czym sie rozni ta opera shared z koncowka 5 lub 6? Tego do tej pory nie moge zajarzyc. A roznia sie zawsze wielkoscia.
Roznica polega na wykorzystywanej bibliotece libqt : wersja z 5 wymaga "libqt3c102-mt" natomiast ta z 6 wykorzystuje zainstalowana w systemie "libqt3-mt" i ot cala roznica. W funcjonalnosci niczym a z tego co mi wiadomo to ta z 5 bez problemu zainstaluje sie na Debianie Sarge bo biblioteka "libqt3c102-mt" jest wlasnie w nim wykorzystywana.
frantic

Post autor: frantic »

links2 -g
to jest przegladarka a nie jakiestam firefoksy czy inne opery :-P
w dodatku wyswietla obrazki i dziala wyraznie szybciej :-)
irtomek

Post autor: irtomek »

hmm ... ja wolę operęm jednak ze względu na wtyczki muszę używać iceweasela. I DLATEGO PROSZE WAS: powiedzcie mi jak usunac tego iceweasela, ja chce FIREFOXA, a nie jakas podróbke z nawet beznadziejnym logo. bardzo prosze o odpowiedz ( w konsoli : aptitude install firefox; instaluje iceweasela :( )
Rad
Member

Post autor: Rad »

irtomek pisze:ja chce FIREFOXA, a nie jakas podróbke z nawet beznadziejnym logo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/IceWeasel

Programy praktycznie niczym się nie różnią, nie ma sensu bawić się z instalacją firefoksa, no chyba że dla ciebie najważniejszą cechą dobrej przeglądarki jest ładne logo (iceweasel ma ładniejsze imo).
bns

Post autor: bns »

[quote="irtomek"]hmm ... ja wolę operęm jednak ze względu na wtyczki muszę używać iceweasela. I DLATEGO PROSZE WAS: powiedzcie mi jak usunac tego iceweasela, ja chce FIREFOXA, a nie jakas podróbke z nawet beznadziejnym logo. bardzo prosze o odpowiedz ( w konsoli : aptitude install firefox]heh to moze spodoba ci sie ikonka w Swiftfox
ODPOWIEDZ