Dlaczego warto zaktualizować Debiana do wersji testowej
Panowie Pietruch i Ventrue: zrozumiecie mój punkt widzenia kiedy zaczniecie pracować na etacie - po 8 godzinach w pracy (a często i gęsto dłużej) naprawdę nie ma się ochoty poświęcać swojego wolnego czasu na majsterkowanie w systemie, są ciekawsze i przyjemniejsze rzeczy do robienia. I nie jest to trzęsienie portkami tylko życie.
Od wczoraj wieczór jestem szczęśliwym(jak na razie) posiadaczem Lenny'ego. Płyta z Lennym nie odpalała, więc zaktualizowałem Etcha. Jeszcze mam pytanko: jest sens częstego aktualizowania distro(apt-get dist-upgrade) ? Czy wystarczy wpisać raz na tydzień albo dwa apt-get update ?
EDIT:
A jednak nie szczęśliwym... apt-get install libwine* wine* xwine i zainstalował mi KDE... Da się to usunąć ? Raz że KDE mi nie pasuje a dwa, że raczej mi nie będzie chodzić za dobrze...
EDIT:
A jednak nie szczęśliwym... apt-get install libwine* wine* xwine i zainstalował mi KDE... Da się to usunąć ? Raz że KDE mi nie pasuje a dwa, że raczej mi nie będzie chodzić za dobrze...
Apt-get update tylko aktualizuje to co jest w repo. Aktualizować pakiety zainstalowane w systemie możesz na dwa sposoby:
Przed każdą z tych komend, musisz wykonać apt-get update, żeby zaktualizować listę aplikacji w repo.
Co do KDE, to chyba
I wyczyści wszystko z powiązaniami do KDE.
Zainstaluj potem (np.) kdebase, które zainstaluje KDE obcięte i qt (niektóre aplikacje go wymagają). Nigdy nie próbowałem, i nie jestem pewien czy Qt można zainstalować bez KDE.
Możesz spróbować zainstalować Qt bez KDE- zobaczysz czy ma jakieś zależności. Jeśli będzie chciało zainstalować KDE, to instaluj najpierw kdebase,
Myślę, że wyraziłem się jasno.
Pozdrawiam.
Kod: Zaznacz cały
apt-get upgrade {aktualizacja oprogramowania
apt-get dist-upgrade {chyba jasne-aktualizacja całego systemu
Co do KDE, to chyba
Kod: Zaznacz cały
su apt-get purge kde
Zainstaluj potem (np.) kdebase, które zainstaluje KDE obcięte i qt (niektóre aplikacje go wymagają). Nigdy nie próbowałem, i nie jestem pewien czy Qt można zainstalować bez KDE.
Możesz spróbować zainstalować Qt bez KDE- zobaczysz czy ma jakieś zależności. Jeśli będzie chciało zainstalować KDE, to instaluj najpierw kdebase,
Myślę, że wyraziłem się jasno.
Pozdrawiam.
Mam pytanko: Wczoraj zassałem Lennego dziś odpalam DVD wszystko ok ale podchodzę do partycjonowania i.... wyświetla mi tylko cały dysk a przecież mam partycję a szczególnie mam na dysku Windowsa i Ubuntu i chcę za Ubuntu dać Debiana a Windowsa muszę zostawić tyle, że dziwne instalator debiana ich nie widzi :|
-
Ja zaczynam powoli tracic nadzieje na to ze uda mi sie doprowadzic swoja grafike do ladu i skladu.
VIA Chrome9 HC (VN896)
Jak to ustrojstwo ustawic bo na vesa to nie wyrobie i nie moge sobie nawet CSa odpalic. Zalozylem temat w DESKTOP ale tam to chyba nikt nie zaglada :-(
Problem w tym jeszcze ze X zawiesza sie gdy chce sie wylogowac, przelogowac, czy nawet jak wystartuje Xy z konsoli i pozniej chce wrocic do niej to jest NON STOP czarny ekran, zwiecha i brak reakcji.
VIA Chrome9 HC (VN896)
Jak to ustrojstwo ustawic bo na vesa to nie wyrobie i nie moge sobie nawet CSa odpalic. Zalozylem temat w DESKTOP ale tam to chyba nikt nie zaglada :-(
Problem w tym jeszcze ze X zawiesza sie gdy chce sie wylogowac, przelogowac, czy nawet jak wystartuje Xy z konsoli i pozniej chce wrocic do niej to jest NON STOP czarny ekran, zwiecha i brak reakcji.
Masz tam do wyboru bodajże, trzy opcje jedna z nich, to podziel dysk ręcznie czy coś takiego --- możesz bezpiecznie sprawdzić, zmiany są wprowadzane dopiero po zatwierdzeniu --- jest tam również dostępna obszerna pomoc.Rodzyn pisze:Mam pytanko: Wczoraj zassałem Lennego dziś odpalam DVD wszystko ok ale podchodzę do partycjonowania i.... wyświetla mi tylko cały dysk a przecież mam partycję a szczególnie mam na dysku Windowsa i Ubuntu i chcę za Ubuntu dać Debiana a Windowsa muszę zostawić tyle, że dziwne instalator debiana ich nie widzi :|