conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.
Hej,
Nie wiecie jak wyeliminować migotanie conky, dzieje mi się to kiedy uruchomie dwa conky każdy z innym plikiem konfiguracyjnym. Migotanie objawia się, że na zmiane pojwiają sie inforamcję z jednego conky a za chilwę z drugiego conky i tak w kółko, dodam, że dla jednego uruchomienego programu nie mam migotania.
Pozdro
Nie wiecie jak wyeliminować migotanie conky, dzieje mi się to kiedy uruchomie dwa conky każdy z innym plikiem konfiguracyjnym. Migotanie objawia się, że na zmiane pojwiają sie inforamcję z jednego conky a za chilwę z drugiego conky i tak w kółko, dodam, że dla jednego uruchomienego programu nie mam migotania.
Pozdro
Hm tez nie zdaje egzaminu poprostu nawet jak odswierze to i tak pojawiaja sie i znikaja ikonki moze to w konfigu cos jest alemam ten identyczny kaki konfig wiec nie wiem dlaczego te ikony tak dziwnie sie pojawiaja najlepiej zeby ich nie bylo ]jang pisze:http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=6368#6368
to co pisze o feh
//Edit
Juz sobie poradzilem w zeby nie miec ikon w KDE trzeba wejsc do "centrum sterowania" i w zakladce zachowanie wylaczyc je poprostu takie proste ale ja niestety nie pomyslalem o tym
PS. wielkie dzieki dla Kaki za pomoc w rozwiazaniu problemu (krata bedzie) 8-)
Hmm
Instalacja conky przebiegła bez problemu, ale:
Mam pare pytań. Otóż co zrobić by były ikony na pulpicie???(przyzwyczajenie z Windowsa lubie mieć najważniejsze rzeczy na pulpicie) Sposób podany tutaj nie działa, znaczy się to wyglada tak ikon nie widać ale gdy najadę myszką na miejsce gdzie ta ikona jest to się pojawia (Posiadam KDE). Druga sprawa jak mam wyłączyć Superkarambe??? bo teraz gdy włączam kompa to ona automatycznie startuje I trzecia sprawa za pomocą Superkaramby ustawiałem sobie taki motyw: zegar wskazówkowy, czy jest inna możliwość ustawienia go?? bo mi się strasznie podoba no ale ta Karamba troche zrzera mi zasobów:/
Pozdro
Instalacja conky przebiegła bez problemu, ale:
Mam pare pytań. Otóż co zrobić by były ikony na pulpicie???(przyzwyczajenie z Windowsa lubie mieć najważniejsze rzeczy na pulpicie) Sposób podany tutaj nie działa, znaczy się to wyglada tak ikon nie widać ale gdy najadę myszką na miejsce gdzie ta ikona jest to się pojawia (Posiadam KDE). Druga sprawa jak mam wyłączyć Superkarambe??? bo teraz gdy włączam kompa to ona automatycznie startuje I trzecia sprawa za pomocą Superkaramby ustawiałem sobie taki motyw: zegar wskazówkowy, czy jest inna możliwość ustawienia go?? bo mi się strasznie podoba no ale ta Karamba troche zrzera mi zasobów:/
Pozdro
dawideo..pierwsza strona tego tematu..tam naprawdę jest to napisane..dawideo pisze:Mam pare pytań. Otóż co zrobić by były ikony na pulpicie???
Kod: Zaznacz cały
Mimo, że problem ze skakaniem został rozwiązany to kolejnym problemem jest to, że w KDE i GNOME nie ma ikon na pulpicie. Na pewno sobie pomyślałeś Co za głupie conky! - ja też za pierwszym razem tak myślałem. Jednak zastanowiłem się nad jedną rzeczą: Czy potrzebne są mi ikony na pulpicie?. Po krótkich rozmyśleniach doszedłem do wniosku, że Nie. Tak, nie mam na pulpicie teraz żadnych ikon. Zapewne Ty sobie nie wyobrażasz pracy bez ikon na pulpicie, ale naprawdę zastanów się, czy są one konieczne. Czy nie lepiej wcisnąć na przykład lewy przycisk myszy na pulpicie i tam wybierasz co chcesz uruchomić? Tak, IMHO jest to lepsze rozwiązanie. Jednak jeżeli naprawdę musisz mieć te ikony, rodem z Windowsa, to w przypadku KDE do autostartu (~/.kde/Autostart) dodaj poniższy polecenie (ppm --> Utwórz Nowe --> Skrót do programu --> Program --> Polecenie):
feh --bg-scale `dcop kdesktop KBackgroundIface currentWallpaper 1`
U mnie Conky nie powoduje konfliktu z ikonami, ale ja mam GNOME. Możesz spróbować ustawić w pliku .conkyrc takie opcje:
Jak nie zadziała, to może wklej tu jako załącznik swoją pełną konfigurację. Jak będziesz potrzebował to mogę wkleić swoją. Możesz jeszcze spróbować przestawić:
Ja tak mam i działa w porządku.
A żeby się pozbyć SuperKaramby usuń ją z autostartu albo odinstaluj całkowicie. Zegar wskazówkowy jest też chyba w gDesklets, ale to raczej też potrzebuje trochę zasobów. Sprawdź programy z repozytorium - swisswatch, buici-clock.
background yes
own_window yes
own_window_type desktop
own_window_transparent yes
double_buffer yes
own_window_type override
own_window_hints undecorated,sticky,skip_taskbar,skip_pager
A żeby się pozbyć SuperKaramby usuń ją z autostartu albo odinstaluj całkowicie. Zegar wskazówkowy jest też chyba w gDesklets, ale to raczej też potrzebuje trochę zasobów. Sprawdź programy z repozytorium - swisswatch, buici-clock.
Wstaw do ~/.kde/Autostart taki skrypt:
Oczywiście double buffer włączone.
#!/bin/bash
feh --bg-scale <sciezka_do_tapety>
conky &> /dev/null
I nadal nie mam ikon oto mój konfig
¦rodowisko graficzne KDE, menadżer kdm.
Robie według tego HOW TO. z małą różnicą. otóż nie wiem czemu touch mi nie działa więc wpisuje jako root: (o dziwo jest tam pusty plik:/) i wklejam
Potem na pulpicie ppm --> Utwórz Nowe --> Skrót do programu --> Program --> Polecenie i tam wklejam
A ikon wciąż brak. Ale jak najade myszką w miejsce gdzie ikona powinna być to się pojawia lub jak zaznacze obszar gdzie są ikony to też się pojawiają.
background yes
#prawy dolny rog
gap_x 1050
gap_y 50
maximum_width 200
# X font when Xft is disabled, you can pick one with program xfontsel
#font -*-*-*-r-normal--14-*-*-*-c-*-iso8859-2
font -xos4-terminus-*-r-normal-*-12-100-*-*-c-*-iso10646-1
# Use Xft?
use_xft yes
#xftfont Bitstream Vera Sans Mono:size=8
xftfont Terminus:encoding=utf-8:size=9
xftalpha 0.9
update_interval 1.0
total_run_times 0
own_window no
#own_window_type desktop
#own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
own_window_transparent yes
# If own_window_transparent is set to no, you can set the background colour here
own_window_colour hotpink
# Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone)
double_buffer yes
draw_shades yes
draw_outline no
draw_borders no
stippled_borders 8
border_margin 4
border_width 1
default_color white
default_shade_color black
default_outline_color white
alignment top_left
no_buffers yes
uppercase no
cpu_avg_samples 2
net_avg_samples 2
override_utf8_locale no
use_spacer yes
TEXT
${color #ddaa00}${font Terminus:encoding=iso8859-2:size=15}${time %A}${color}
${font :encoding=iso8859-2:size=9}$alignc${color #ddaa00}${time %e %B %G}
${color slate grey}Kernel:
$alignc${color }$kernel
${color slate grey}UpTime:
$alignc${color }$uptime
${color slate grey}Load:
$alignc${color }$loadavg
${color }${color slate grey}CPU: $color%${color #ddaa00}$cpu$alignr$color$running_processes/ $processes
${color slate grey}${cpugraph 25,200 000000 ffffff}
${font :size=8}${color #ddaa00}${top name 1}$alignr${top cpu 1}
${color lightgrey}${top name 2}$alignr${top cpu 2}
${color lightgrey}${top name 3}$alignr${top cpu 3}
${color lightgrey}${top name 4}$alignr${top cpu 4}
${font :size=9}
${color slate grey}RAM: $color%$memperc ${alignr}$mem
${membar 5,200}
${color slate grey}SWAP: $color%$swapperc ${alignr}$swap
${swapbar 5,200}
${font :size=8}${color #ddaa00}${top_mem name 1}$alignr${top_mem mem 1}
${color lightgrey}${top_mem name 2}$alignr${top_mem mem 2}
${color lightgrey}${top_mem name 3}$alignr${top_mem mem 3}
${color lightgrey}${top_mem name 4}$alignr${top_mem mem 4}
${font :size=9}
${color slate grey}TWARDZIEL: $color$alignr$diskio
${color slate grey}${diskiograph 25,200 000000 ff0000}
${color slate grey} /:${alignr}${color }${fs_free /}
${fs_bar 5,200 /}
${color slate grey}INTERNET:
${color}DL:${color #ddaa00}${downspeed eth0}${color}UP:${color #ddaa00}${upspeed eth0}${color}${alignr}KiB/s
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totaldown eth0}
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totalup eth0}
${color slate grey}${downspeedgraph eth0 25,200 000000 00ff00}
${color slate grey}${upspeedgraph eth0 25,200 000000 0000ff}
${color #0077ff}@Connections@
$color Outbound: ${tcp_portmon 32768 61000 count}
$color Inbound: ${tcp_portmon 1 32767 count}
${color #0077ff}Outbound Connection ${alignr} Port$color
${tcp_portmon 32768 61000 rip 0} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 0}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 1} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 1}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 2} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 2}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 3} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 3}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 4}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 5}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 6}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 7}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 8}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 9}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 10}
Robie według tego HOW TO. z małą różnicą. otóż nie wiem czemu touch mi nie działa więc wpisuje jako root:
nano ~/.kde/Autostart
nie musisz działać jako root w swoim katalogu domowym. Tam tworzysz pliki normalnie ze swojego konta.dawideo pisze:otóż nie wiem czemu touch mi nie działa więc wpisuje jako root
Co do sposobu to robisz źle. ~/.kde/Autostart to jest folder, a Ty stworzyłeś plik Autostart. Więc normalnie w konquerorze wejdź do tego katalogu ~/.kde/Autostart (jeśli nie widzisz katalogu .kde w Twoim katalogu domowym to klikasz Widok -> Pokaż ukryte pliki) i tam stwórz plik o nazwie conky.sh (prawy_klawisz_myszki -> Utwórz nowe -> Plik tekstowy) o następującej zawartości:
#!/bin/bash
feh --bg-scale <sciezka_do_tapety>
conky &> /dev/null
Sposób podany przez Kakę w how to mi nie działał, a ten działa. Tylko przy zmianie tapety musisz pamiętać, aby zmienić ścieżkę w tym skrypcie, bo inaczej będziesz miał inną tapetę na całym pulpicie, a fragment poprzedniej pod conky