Czy warto zaktualizować Debiana do wersji niestabilnej?
Warto dodać,że jeżeli ktos ma zainstalowane sterowniki Nvidii i compiz-fusion,to po aktualizacji system sie wywali i trzeba na nowo instalować stery.Mnie załdował sie system,zalogowałem się i wrócił spowrotem do logowania i w koło Macieju.Lenny jest w miare stabilny a Sid....Jezeli ktos nie jest na poziomie Kaki,to lepiej niech sie za to nie bierze. :-/
Gadasz totalne głupoty. To że trzeba przeinstalować stery to wyłącznie sprawa tego że aktualizuje się(instaluje nowy) kernel bądź xorg. Sid ma to do siebie, że ma ciągłe aktualizacje i wystarczy spoglądać co się aktualizuje, jak jest to pakiet "linux-image-<numer>" lub "xserver-xorg" to oznacza, że będzie trzeba przeinstalować stery od grafy - ot co.Singel pisze:Mnie załdował sie system,zalogowałem się i wrócił spowrotem do logowania i w koło Macieju.Lenny jest w miare stabilny a Sid....Jezeli ktos nie jest na poziomie Kaki,to lepiej niech sie za to nie bierze.
Więc nie potrzeba tu być wielkim guru - z całym uznaniem dla Kaki
Na przyszłość polecam parametr "-P" do aptirude:
on sprawia że system czeka na twoje potwierdzenie i wyświetla listę wszystkiego co zamierza robić ;-)
Kod: Zaznacz cały
aptitude -P ....
Aptitude zawsze wyświetla listę pakietów instalowanych, usuwanych i zatrzymanych, niezależnie od parametru -P.soki pisze:Na przyszłość polecam parametr "-P" do aptirude
Studia informatyczne to nie jest kurs obsługi linuksa. To znacznie coś obszerniejszego i bardziej złożonego, ale też strasznie ciekawego. Do obsługi linuksa nie trzeba mieć studiów informatycznych.Singel pisze:Sa ludzie,którzy pierwszy raz zetkneli sie z tym systemem i nie maja studiów informatycznych.
Sprawa jest krotka: tak warto aktualizowac, tak jest stabilny (100 krotnie bardziej niz taka Mandriva np).
W wersji Etch nic sie nie dzieje i tylko tym sie rozni z pukntu widzenia uzytkownika. Od kiedy zaktualizowalem do Sida wszystko dziala lepiej, w szczegolnosci dopiero na Sidzie zaczal dzialac Compiz-fusion.
Co prawda zdarzalo sie, ze aktualizacja popsula cos w systemie - ale niezmiernie rzadko i tylko jakies drobne rzeczy, a problemy byly naprawione jeszcze w ten sam dzien.
Do upgrade uzywam apt-get, jakos lepiej mi pasuje - z tego co zauwazylem pobierane sa TYLKO UAKTUALNIENIA. Czyli jezeli aktualizacja jakiegos pakietu wymaga usuniecia innego, albo doinstalowania nowych pakietow - nie zostanie pobrana. Sa aktualizowane tylko obecne pakiety, nigdy nie jest doinstalowywane nic nowego ani nic usuwane, wiec jest to bezpieczne.
W wersji Etch nic sie nie dzieje i tylko tym sie rozni z pukntu widzenia uzytkownika. Od kiedy zaktualizowalem do Sida wszystko dziala lepiej, w szczegolnosci dopiero na Sidzie zaczal dzialac Compiz-fusion.
Co prawda zdarzalo sie, ze aktualizacja popsula cos w systemie - ale niezmiernie rzadko i tylko jakies drobne rzeczy, a problemy byly naprawione jeszcze w ten sam dzien.
Do upgrade uzywam apt-get, jakos lepiej mi pasuje - z tego co zauwazylem pobierane sa TYLKO UAKTUALNIENIA. Czyli jezeli aktualizacja jakiegos pakietu wymaga usuniecia innego, albo doinstalowania nowych pakietow - nie zostanie pobrana. Sa aktualizowane tylko obecne pakiety, nigdy nie jest doinstalowywane nic nowego ani nic usuwane, wiec jest to bezpieczne.
Racja ale często zaczyna od razu pobierać i nie widać co instaluje(oczywiście można przewinąć) ]Do obsługi linuksa nie trzeba mieć studiów informatycznych.[/quote]mlyczek pisze:Aptitude zawsze wyświetla listę pakietów instalowanych, usuwanych i zatrzymanych, niezależnie od parametru -P.
Właśnie to maiłem na myśli, wystarczy trochę własnej inwencji i pomyślenia.
W windzie też non stop coś się psuje(drobne lub większe usterki) i ludzie nie narzekają.giaur pisze:Co prawda zdarzalo się, ze aktualizacja popsula cos w systemie - ale niezmiernie rzadko i tylko jakies drobne rzeczy, a problemy były naprawione jeszcze w ten sam dzień.
No nie, Windows to troche inna bajka (z racji swojej architektury).W windzie też non stop coś się psuje(drobne lub większe usterki) i ludzie nie narzekają.
W Debianie ( sid) jezeli bedziesz miec duzego pecha, to moze sie zdazyc ze po aktualizacji np serwer X nie wstanie (czyli brak trybu graficznego) lub cokolwiek innego.. w Win to jest praktycznie w ogole nie mozliwe ze aktualizacja cos popsuje - ale to tak OT troche.