Witam wszystkich.
Chcialbym zapytac sie o akceleracje 3d dla karty ATI Radeon xpress 200m. Posiadam Debiana Sid i sciagalem sterowniki ze strony ATI do Radeona xpress 200 (moze zapomnieli literki dolozyc, ale stwierdzilem ze zainstaluje).
Po instalacji programy widza mi karte graficzna bardzo ladnie, pisza ze ma 128mb i te inne bzdety. Problem tylko w tym ze nie ma akceleracji. Przeczytalem caly ten temat, jak i ten o otwartych sterownikach, poprobowalem przeroznych opcji i nic nie dalo porzadanego efektu.
Nie wiem czy jest sens wklejac calego xorga tu na forum. Napisz tylko ze w section device pozmienialem wszystkie drivery na ati. Nie znam sie kompletnie na kartach graficznych i grafice, dlatego wszelkie ich konfiguracje omijalem szerokim lukiem. Problem w tym ze teraz program do mojej pracy wymaga wsparcia opengl i akceleracji.
Bylbym bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Moze cos robilem w zlej kolejnosci, moze cos przeoczylem.
Wklejam wynik glxinfo | egrep '(OpenGL|direct)'
Kod: Zaznacz cały
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
OpenGL vendor string: Mesa project: [url]www.mesa3d.org[/url]
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.4 (2.1 Mesa 7.0.1)
OpenGL extensions:
Pozdrawiam.
Pawel