conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.
Conky. Dwa konta pocztowe w skrypcie check_gmail.sh
Zastanawiałem się jak dowiedzieć się o poczcie na dwóch czy trzech kontach. Jeżeli wszystkie są w gmailu to sprawa wydaje się prosta. W skrypcie który podał Kaka' zamiast drugiej linii wstawiam:
i dodaję jeszcze jeden wiersz na końcu:
Jednak gdy hasła są różne sprawa się komplikuje(?). Na razie nie widzę sposobu rozwiązania. Nie znalazłem opisu dla tablic dwuwymiarowych, a może jest inny sposób.
Jak spowodować, aby liczby email'i z każdego konta pokazywały się obok siebie rozdzielone np. myślnikiem, lub co byłoby lepszym rozwiązaniem przed ilością email'i pojawiał się login konta z którego są pobrane?
Na jednym ze screen'ów widziałem Conky, który pokazywał liczbę nowych email'i oraz wszystkich na koncie? Jak się do tego zabrać? A może ktoś ma rozwiązanie.
Pozdrawiam
sj65
Kod: Zaznacz cały
for gmail_login in login1 login2
do
done
Jak spowodować, aby liczby email'i z każdego konta pokazywały się obok siebie rozdzielone np. myślnikiem, lub co byłoby lepszym rozwiązaniem przed ilością email'i pojawiał się login konta z którego są pobrane?
Na jednym ze screen'ów widziałem Conky, który pokazywał liczbę nowych email'i oraz wszystkich na koncie? Jak się do tego zabrać? A może ktoś ma rozwiązanie.
Pozdrawiam
sj65
Re: Conky. Dwa konta pocztowe w skrypcie check_gmail.sh
Da się zrobić bardzo łatwo - ale dopiero w piątek lub sobotę będę miał czas, więc poczekaj, to napiszę, dobrze?sj65 pisze:Jednak gdy hasła są różne sprawa się komplikuje(?). Na razie nie widzę sposobu rozwiązania.
Pozdrawiam.
-
Witam.
Jak dodać conkiego do autostartu?
Pliczek conky.sh nie działa:
Dowiązanie też nie działa:
Edit:
Dowiązanie siedzi w autostarcie i zadziała jeśli kliknę mychą, samo niestety nie. Czy ktoś wie dlaczego?
Jak dodać conkiego do autostartu?
Pliczek conky.sh nie działa:
conky &> /dev/null
ln -s /usr/bin/conky /home/kam/.kde/Autostart/conky
też nie działa.ppm --> Utwórz Nowe --> Skrót do programu --> Program --> Polecenie conky
Edit:
Dowiązanie siedzi w autostarcie i zadziała jeśli kliknę mychą, samo niestety nie. Czy ktoś wie dlaczego?
zauważyłem, że podobnie jak ja, wiele osób korzysta z pliku konfiguracyjnego kaki jako bazy dla swojej twórczości, dlatego chciałem wnieść do niego jedno usprawnienie. Chodzi mianowicie o wykres prędkości netu, tak upload jak i download. W oryginale wyglądają tak:
efektem są ładniutkie wykresiki aktualnej prędkości netu. Jednak jest jeden kłopot. Można czasem zauważyć, że wykres po prostu kłamie- u mnie download rzędu 15 Kb/s potrafił być przedstawiany nawet jako ok 80% łącza. Dzieje się tak, bo w tym przykładzie nie określono skali odniesienia do jakiej ma być obliczany stosunek wykorzystywanej prędkości, do całkowitych możliwości łącza. Na szczęście rozwiązanie jest proste. Wystarczy na końcu jako ostatnią wartość dodać max waszego łącza w kb/s. I od tej pory nie powinno być już przekłamań na wykresach.
${color slate grey}${downspeedgraph eth0 25,200 000000 00ff00}
${color slate grey}${upspeedgraph eth0 25,200 000000 0000ff}
${color slate grey}${downspeedgraph eth0 25,200 000000 00ff00 68}
${color slate grey}${upspeedgraph eth0 25,200 000000 0000ff 34}
dla gnome:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... &start=105
i wspomnę, że to jest na ósmej stronie tego wątku...
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... &start=105
i wspomnę, że to jest na ósmej stronie tego wątku...