komputer pod Linuksa

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

Komputer już pewnie kupiony...
gindek

Post autor: gindek »

Pewnie tak, najpierw napisałem, potem popatrzyłem na datę ostatniego postu, może komuś się przyda ;] (było na pierwszej albo drugiej stronie, jestem jeszcze przyzwyczajony do ubuntu.pl, gdzie był bardzo duży ruch)
De_sant

Post autor: De_sant »

wifi: karty na czipach orinoco maja bardzo dobre wsparcie pod Linuksem, ale jakie to modele to ci nie powiem, trzeba rozkrecic i zobaczyc scalaka.

:mrgreen:
Nic nie trzeba / nie wolno rozkrecac - trzeba wejsc na strone producenta i po prostu sobie sprawdzic :-D
yantar
Member

Post autor: yantar »

gindek pisze:Pewnie tak, najpierw napisałem, potem popatrzyłem na datę ostatniego postu, może komuś się przyda ]
Temat jest wciaz aktualny, wiec zawsze jak ktos cos dopisze to jest to jakas wskazowka. Sam wlasnie mysle o nowym zestawie i czytam o procesorach i siwieje. (Sam tkwie jeszcze w epoce Celerona łupanego ;d)
giaur
Member

Post autor: giaur »

Co do wifi jeszcze, to bardzo dobrze obslugiwane sa wszystkie karty na chipsecie ralink. Na stacjonarnym mam karte na tym chipsecie i nic nie musialem robic oprocz doinstalowania firmware do niej z repo, z kolei na laptopie jest wifi na chipie rt73 - uruchomienie zajelo mi 10 min (pod win nie chce ciagle dzialac)

Co do zuzycia energii... hmm mi kpowersave pokazuje w tej chwili 4506 mW (4,5 W), wiec te 11 W ktore przeczytalem wyzej to zadne osiagniecie :-) Procek Intel Celeron 1.7 GHz, 1 GB pamięci, Debian z pendrive dziala blyskawicznie...
gindek

Post autor: gindek »

De_sant pisze:
wifi: karty na czipach orinoco maja bardzo dobre wsparcie pod Linuksem, ale jakie to modele to ci nie powiem, trzeba rozkrecic i zobaczyc scalaka.

:mrgreen:
Nic nie trzeba / nie wolno rozkrecac - trzeba wejsc na strone producenta i po prostu sobie sprawdzic :-D
Trochę źle użyłem słowa "wsparcie", bo której karty bym nie podpiął do tej pory (z 3-4 modele sprawdzałem) to karta działała, chodziło mi raczej o to jak i czy widzi kartę dodatkowe oprogramowanie np. związane z monitoringiem sieci.

Ale oczywiście zajrzeć na stronę producenta warto, bo coraz więcej firm wypuszcza sterowniki do Linuksa.
agavoides
Beginner

Post autor: agavoides »

Witam wszystkich serdecznie to mój pierwszy post może nie w tym miejscu to od razu przepraszam ale nie mam zbyt wiele wprawy. Jestem raczej mało doświadczonym użytkownikiem Windows XP z nim się już pożegnałem. Po kilku miesięcznym używaniu Mandrivy 2008 jestem rozczarowany. Przez kilka miesięcy zawiesiła się tyle razy, że Windows XP przy niej to idealny system. Jeszcze szybciej pożegnałem się z zenwalkiem i gentoo. Postanowiłem spróbować z Debianem ściągnąłem już i wypaliłem Etch4.r05. Jako że zbiegło się to z kupnem nowego komputera, a znalazłem sklep z reklamą Linuksa szczęśliwy myślałem, że po problemie. Jakież było moje zdziwienie bo usłyszałem, że mojego Debiana na komputerach tu składanych nie da się zainstalować. Moje pytanie po przydługim wstępie, a na tym się da?

Dane techniczne
Chipset płyty głównej nForce 650i SLI
Obsługiwane procesory Intel Core 2 Duo
Rodzaj procesora Intel Core 2 Duo E6550
Prędkość procesora 2,33 GHz
Częstotliwość taktowania procesora 1333 MHz
Pojemność dysku twardego 250GB
Interfejs dysków ATA
Serial ATA
Prędkość obrotowa dysku twardego 7200 obr./min.
Wielkość pamięci podręcznej dysku (Cache) 16 MB
Wielkość zainstalowanej pamięci RAM 2048MB
Rodzaj pamięci RAM DDR2
Częstotliwość taktowania pamięci 800MHz
Maksymalna wielkość pamieci RAM 8GB
Ilość banków pamięci RAM 4
Ilość wolnych banków pamięci RAM Brak danych
Chipset karty graficznej nVidia GeForce 8600 GTS
Zainstalowana pamięć karty graficznej 512MB
Model karty graficznej nVidia GeForce 8600 GTS
Karta dzwiękowa zintegrowana
Cechy karty dźwiękowej dźwięk 8 kanałowy (7.1)
Karta sieciowa LAN 10/100/1000Mbit Gigabit Ethernet
Stacja dyskietek nie, czytnik kart pamięci
Rodzaj napędu optycznego Napęd DVD +/-RW Dual Layer LightScribe
Liczba slotów Slot PCI-Ex 16x: 2 szt. (1 wolny)
Slot PCI-Ex 1x: 2 szt. (2 wolne)
Sloty PCI: 2 szt. (2 wolne)
Typ obudowy Mini Tower ATX
Cechy obudowy kolor czarno-srebrny
złącza na panelu przednim: 2x USB 2.0 oraz audio
Rodzaj zasilacza 400 Wat
Wyposażenie dodatkowe klawiatura
mysz
słuchawki
Zainstalowany system operacyjny Linux
Wymiary 190 x 415 x 500 mm
Spełnione normy CE
pozdrawiam Jurek
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Etch może Ci nie obslugiwać wszystkiego w tym kompie, bo jest dość stary. ¦ciągnij i wypal sobie Lenny'ego
agavoides
Beginner

Post autor: agavoides »

To juz nic nie rozumiem bo majster w sklepie który mi miał komputer złożyć powiedział że Etch nie zainstaluje bo on szybkie nowoczesne komputery składa a ten Eth jest za stary to jak to mam rozumieć wybrałem taki komputer specjalnie nawet z linuksem zainstalowanym żeby większa pewność była powodzenia instalacji nie odpowiedzieli mi tylko jeszcze jaki linuks tam siedzi jak myślicie ? pewno Mandriva czy może być co innego ? nie zależy mi na mistrzu szybkości bo gierek nie będzie ma być dla córki licealistki do nauki na trzy lata wystarczy ?
Jurek
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

*ubuntu. 99% pewności, że nie będziesz miał problemów. Z 8.10 możesz prawdopodobnie zapomnieć o wieszaniu się itd.
ODPOWIEDZ