Jakiego programu brakuje w Debianie\Linuksie?

Wszystko Off Topic
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

Prostej przeglądarki zdjęć/obrazów obsługującej format RAW (tudzież NEF).

I brakuje (ale to chyba tylko mnie) dobrego klienta jabbera pod gtk.Nie, nie pygtk, fani gajima. I nie przeładowanego i bez wielu funkcjonalności, fani pidgina. Coś jak psi pod gtk ; )
agavoides
Beginner

Post autor: agavoides »

A ja nie mogę się doszukać programu OCR, który by nasze polskie litery i język poprawnie interpretował, zdaje się że to wielka dziura i temat w Linuksie nie ruszony jest.
Jurek
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

agavoides pisze:zdaje się że to wielka dziura i temat w linuksie nie ruszony jest
Dziura jest, ale nie jest prawdą, że nie jest to temat w linuksie nie ruszony.
Oprócz komercyjnych programów, jest jeszcze to: http://code.google.com/p/tesseract-poli ... TrainingPl tyle, że jeszcze nie jest to projekt ukończony.
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

Zgłaszam brak czy to programu czy może raczej wtyczki.
Mianowicie inkscape jest w miare znośny do grafiki wektorowej ale w porównaniu do Corela ma jedną fatalną słabość: wstawianie grafiki rastrowej.

Potrzeba przede wszystkim jakiegoś narządka/wtyczki pomagającej kadrować mapę bitową i wstawiać ją w kształt (np w kwadracik, serduszko itp.) będący obiektem narysowanym w inkscape.

Przydałyby sie też narządka do lepszego importu plików z cdr do svg (i w druga stronę) najlepiej zintegrowane z inkscape

Jeśli ma ktoś siłę i umiejętności warto by takie narządka stworzyć albo jako pluginy albo jako nowy program do grafiki wektorowej (funkcjonalność inkscape + wyżej wskazane elementy + trasowanie i ocr)
ODPOWIEDZ