Beryl - instalacja, FAQ
witam, instalowałem beryla już kilka razy, najpierw na ati radeon 9100, potem zmieniłem kartę na gf2 gts, też miałem problemy. po jakimś czasie zainstalowałem od nowa debiana (netinstall), wszystko instalowane wg poradników z forum. doszedłem do momentu, gdy mam stery grafiki ok (direct rendering: yes), wg poradnika zainstalowałem beryla. nigdy jeszcze nie miałem tak, żeby wszystko było ok. jeszcze na radeonie uruchamiał się beryl, ale bez managera.. teraz po wpisaniu beryl-manager & pokazuje w terminalu kilka linijek, ładuje się beryl, po czym linux poprostu się zawiesza - nie mogę zmienić okna (w sensie ctrl+alt+f1), nie można niczego włączyć (klikając) etc.
szczerze mówiąc już mi zniknęła ochota na tego beryla, a to chociażby przez to, że instalowałem od nowa linuksa głównie po to, by na "czystym" systemie go postawić.
btw: nikt nie odpowiedział na posta 3ndriu, a akurat gdy miałem radeona to właśnie był to dla mnie aktualny problem i czekałem na jakąś odpowiedź, ale cóż ;p
szczerze mówiąc już mi zniknęła ochota na tego beryla, a to chociażby przez to, że instalowałem od nowa linuksa głównie po to, by na "czystym" systemie go postawić.
btw: nikt nie odpowiedział na posta 3ndriu, a akurat gdy miałem radeona to właśnie był to dla mnie aktualny problem i czekałem na jakąś odpowiedź, ale cóż ;p
poza tym mnie to dziwi, że chociażby w xorgu mam skonfigurowane 4 rozdzielczości ekranu, w tym 1154-864 (czy jakoś tak), a jednak takiej nie ma w menu rozdzielczości, ale jest za to 5 innych których nie dawałem. konfiguracje xorga przeprowadzałem ze 2 razy dla pewności, ale mimo wszystko może coś tutaj nie tak?
-
- Beginner
Wykonuję to w konsoli jako root:Kaka' pisze:FAQ
Dla KDE: wykonaj: `ln -s /usr/bin/beryl-manager ~/.kde/Autostart`
[/i]
Kod: Zaznacz cały
`ln -s /usr/bin/beryl-manager ~/.kde/Autostart`
Na wszelki wypadek wstukuję też:
Kod: Zaznacz cały
ln -s /usr/bin/beryl-manager ~/.kde/Autostart
Ale rezultat jest podobny, w dalszym ciągu nie startuje z systemem. :/
Wszystko przy Debian 4.0 Etch dla środowsika KDE.