Grub nie uruchamia Windowsa Visty

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
bestia

Post autor: bestia »

sj65 mam bootrec.exe i jedyne polecenia jakie umie wykonać /fixmbr bo w reszcie krzyczy mi o brak plików (chodzi o bcd) uporczywie szukałem tego pliku na partycji Visty jednak bez skutku.

Jedyne co udało mi się uzyskać to wyczyszczenie mbr, co nie przybliżyło mnie od odzyskania bootloadera Visty.

Działało jeszcze jedno polecenie /scan... (coś tam) i wykrywało mi partycje w system i to wszystko.

Pozdrawiam i dziękuję za próbę pomocy.

P.S.
Zaglądałem do odnośnika podanego przez Ciebie, dokładnie go przeczytałem i przeanalizowałem. Ale i tak psikus, Vista nie jest mi dana, oj jaka szkoda :p
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Jeżeli nie skasowałeś jeszcze Visty, to zaproponuję ci jeszcze jedno:

Wystartuj system z innej płyty z Vistą (może na dotychczasowej są jakieś błędy).
W kolejnych oknach:
1. Dalej
2. Napraw komputer
3. Dalej
Teraz w pierwszym oknie masz (i uruchom)
a) Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania
b) --------
c) --------
d) --------
e)Wiersz polecenia

Po restarcie podobnie jak poprzednio
3e) przejdź do wiersza plecenia:
Wpisz bootrec.exe i wyświetli Ci się z jakimi opcjami możesz go uruchomić.
Uruchom w wierszu poleceń bootrec /kolejno z każdą z dostępnych opcji.

A tak swoją drogą zastanawiam się, czy masz już w Viście wszystko poukładane, bo przecież przy takich problemach łatwiej byłoby, jak jeden z Kolegów zauważył, ponownie zainstalować Vistę. Wtedy ściągasz easybcd i masz Debiana i Vistę

Pozdrawiam
sj65
bestia

Post autor: bestia »

Vistę miałem całą skonfigurowaną (zgubiłem płytkę więc muszę pobierać sterowniki z internetu, jedyne jakie mam na CD to sieciówka). Cała konfiguracja i przystosowanie Visty jest dość czasochłonna, na razie daje jakoś radę bez niej (tylko jako kinomaniak mam więcej roboty bo na tym wyjściu HDMI nadal nie mam dźwięku i muszę się bawić kablami). Reinstalacja Visty to jest ostateczne wyjście, którego chciałem uniknąć.

Dziękuję za pomoc.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Przykro mi, ale wszystkie moje bazgroły opierały się na założeniu, że dysponujesz płytą instalacyjną Visty. W zaistniałej sytuacji nie potrafię Ci pomóc.

Pozdrawiam
sj65

[ Dodano: 2009-02-24, 14:53 ]
Zerknij jeszcze: http://jakilinux.org/aplikacje/odzyskiwanie-systemu/

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ