Tak, to też. Tylko że na LiveCD nie masz GRUBa i możliwości takiej zmiany. Wszystko zależy od konkretnego Livecd, także dowiedz się jak z poziomu tego Ubuntu wywołać linię poleceń (advanced, expert, kernelopts, różnie to się nazywa).
Nie mam Windows, a w Readme pliku BIOSu też jest instrukcja typu:
1. odpal Windows
...
Można zainstalować Winows nie kasując Linuxa (Wczoraj próbowałem, ale instalator Windows nie mógł utworzyć partycji) albo zainstalować BIOS przez Windows LiveCD?
Przy uruchamianiu livecd dostęp do tego co można tu dopisać jest zazwyczaj przez naciśnięcie jednego z klawiszy Fn. System informuje co należy nacisnąć aby uzyskać pomoc i co wpisać.
Temat: Dystrybucje "narzędziowe" live-cd
Na wielu z nich jest możliwość uruchomienia systemu FreeDos, który umożliwia na uruchomienie programów do aktualizacji BIOSu.
Niektóre jak np.: ultimatebootcd posiada narzędzia do aktualizacji BIOSów.
Od siebie jeszcze dorzucę, że każdy typ biosu, z którym się spotkałem (Award, Phoenix, Ami) posiada dosowe programy do aktualizacji. Jeśli gdzieś znajdziesz jakiego windowsowego Livecd to powinno się udać. Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z kimś i polecono mi WinPXE instalowany na pendrivach.
Z tego co wiem to już jest martwy projekt zablokowany przez Microsoft. Jednak aby mieć z niego pożytek wypada najlepiej przygotować własną płytę. Gotowe dostępne w internecie nie wzbudzają zaufania.
fnmirk pisze:Przy uruchamianiu livecd dostęp do tego co można tu dopisać jest zazwyczaj przez naciśnięcie jednego z klawiszy Fn. System informuje co należy nacisnąć aby uzyskać pomoc i co wpisać.
Po dopisaniu dostaję kominikaty o błędach (Error 17, kiedy jest wpisane do menu.lst i Error 27, kiedy edytuję wpis podczas bootowania systemu).