O ile mi wiadomo, to Windows zainstalowany na dysku logicznym musi dorzucić swoje trzy grosze do jakiejś partycji podstawowej (a są to właśnie pliki niezbędne do uruchomienia go). Czy zatem wpis w grubie nie powinien wskazywać na wspomnianą partycję podstawową?
ArnVaker po instalacji Windows7 był nowy program rozruchowy z wyborem: Windows7 lub Windows Xp, który też mam zainstalowany, nie było jednak Debiana. Po naprawie gruba nie dodał się Windows7 automatycznie.
Ja mam Windows7 i na to Debiana zainstalowałem na laptopie. No i grub sam wykrył wersje Windows Longhorn i zamontował. Gruba dałem na pierwszej partycji nadpisał MSboot. I wszystko hula.
szcz00ri pisze:Płyta instalacyjna Debiana + rescue mode i wszystko działa i buczy jak należy.
Temat nie jest już aktualny, ale to mi przypomina moje własne problemy z Grubem po instalacji kolejnego systemu opisywane w Tutaj. Okazało się wtedy, że problemem był uszkodzony Grub. i trzeba go było po prostu zainstalować od nowa. Nie przywrócić, modyfikować, ale właśnie zdeinstalować i ponownie zainstalować z poziomu Debiana. To taka wskazówka dla innych na przyszłość.