Po instalacji Windows7 nie można przywróci

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Pryk

Post autor: Pryk »

Bylo tak, wkleila mi sie tylko nie ta pozycja gruba, bo list mialem wiele. hd0,7 ,6 ,5 itp
szcz00ri

Post autor: szcz00ri »

ArnVaker pisze:
szcz00ri pisze:u Ciebie zamiast hd0,2 powinno byc hd0,7
Czyli wpis ma wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

title        Microsoft Windows Seven RC
root        (hd0,7)
savedefault
makeactive
chainloader    +1
zrób tak i napisz co Ci pokazuje za błąd
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Głośno myślę:

O ile mi wiadomo, to Windows zainstalowany na dysku logicznym musi dorzucić swoje trzy grosze do jakiejś partycji podstawowej (a są to właśnie pliki niezbędne do uruchomienia go). Czy zatem wpis w grubie nie powinien wskazywać na wspomnianą partycję podstawową?
Pryk

Post autor: Pryk »

szcz00ri przecież napisałem komunikat błędu wyżej:

Kod: Zaznacz cały

error 12 invalid device requested
ArnVaker po instalacji Windows7 był nowy program rozruchowy z wyborem: Windows7 lub Windows Xp, który też mam zainstalowany, nie było jednak Debiana. Po naprawie gruba nie dodał się Windows7 automatycznie.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Poszukajcie coś o mapowaniu dysku z Windows w grubie. Nie mam dostępu do Windowsa to trochę niesprawnie tak na sucho.
declerc

Post autor: declerc »

Ja mam Windows7 i na to Debiana zainstalowałem na laptopie. No i grub sam wykrył wersje Windows Longhorn i zamontował. Gruba dałem na pierwszej partycji nadpisał MSboot. I wszystko hula.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

szcz00ri pisze:Płyta instalacyjna Debiana + rescue mode i wszystko działa i buczy jak należy.
Temat nie jest już aktualny, ale to mi przypomina moje własne problemy z Grubem po instalacji kolejnego systemu opisywane w Tutaj. Okazało się wtedy, że problemem był uszkodzony Grub. i trzeba go było po prostu zainstalować od nowa. Nie przywrócić, modyfikować, ale właśnie zdeinstalować i ponownie zainstalować z poziomu Debiana. To taka wskazówka dla innych na przyszłość.
ODPOWIEDZ