Jaka jest różnica apt-get i aptitude?
Po zainstalowaniu KDE przy okazji mam mnostwo gier, tudzież kedit, podczas gdy chętniej korzystam z kate (czyli kedit jest mi niepotrzebne). Ale kiedy chcę to wszystko wywalić przez aptitude, przez zależności chce mi wywalić kdeutils i dalej kde, i w związku z tym wszystkie pakiety zainstalowane z nim... da się to jakoś zrobić bez konfliktów?
On chce wywalić całe KDE, bo masz zainstalowany metapakiet o nazwie kde, który zależy od wszystkich innych części KDE (po to, aby można było KDE zainstalować za jednym zamachem). Możesz spróbować ręcznie go usunąć przez apt-get, ale nie wiem, czy nie namiesza Ci to w aptitude oraz, czy też nie będzie chciał wywalić całego kde. Nie mogę tego sprawdzić, bo instalowałem KDE pojedynczymi częściami, czyli osobno kdebase, kdeutils, kdelibs i tylko to co było mi potrzebne, więc nie mam tego metapakietu i mogę sobie dowolnie doinstalowywać i usuwać pojedyncze części.
wejdź w aptitude:
potem zaznacz co chcesz usunąć, zostaną też zaznaczone zależności, przejdź do nich i ustaw żeby zostały.
możesz też użuć synaptica
aloha
Kod: Zaznacz cały
aptitude
możesz też użuć synaptica
aloha
sam dokładnie nie wiem, musiał bym się zagłębić w dokumentacje, wiem tylko że i aptitude i synaptic są nakładkami na apt, a czy synaptic działa tak jak aptitude, tego nie wiem (bo nigdy to mnie nie interesowało - nie korzystam z synaptica)ziecio pisze:A tak wogóle to Synaptic działa jak apt-get czy jak apitude?
jeśli chcesz dokładniejszych info to poczytaj dokumentacje, albo poczekaj na wypowiedz kogoś kto to wie
aloha
pakiet możesz znaleźć tutajyantar pisze:Mam pakiet vlc w wesji 0.8.6 a chcialbym cos ponizej 0.8.2 (czy sa wogole takie pakiety w repo i czy da sie tak zrobic?)
http://www.us.debian.org/distrib/packages
wersja poniżej 0.8.2 jest w repo oldstable (0.8.1), możesz ją zassać z tej strony, a następnie zainstalować poprzez dpkg (ale nie wiem czy nie będzie pluć się o zależności.
Możesz też uruchomić aptitude i wyszukać ten pakiet vlc (szukasz naciskając na /). Później wciskasz [Enter] na nim i masz stronę informacyjną o nim. Na samym dole będą wersje jakie masz w Twoim repo dostępne. tam możesz wybrać, którą zainstalować wciskając [+].
Kod: Zaznacz cały
aptitude