Program to "rcconf" Można tam włączać i wyłączać. A wydrukować to nie wiem, po prostu skopiowałem z konsoli to co wyświetliłKatiusha pisze:tmy123, jakim poleceniem czy programem sprawdziłeś te usługi?
Chodzi mi o tą wklejke na której widać te gwiazdki [*] którymi można chyba włączać lub wyłączać usługi? Jakim poleceniem to "wydrukować" w konsoli?
Jak zej
- shevchenko1987
- Beginner
fnmirk pisze:shevchenko1987, czy Ty nie szukasz dziury w całym? Czy masz z tego powodu jakieś dolegliwości w działaniu systemu? Jeżeli system działa to nie kombinuj bo przekombinujesz.
Szukam odchudzenia systemu, bo czasami lubi bardzo przymulić. Po wyłączeniu anacrona i atd zauważyłem duże ożywienie systemu i dlatego pytam dalej czy jeszcze można coś wyłączyć, aby system był jeszcze bardziej lekki.
Nic nie mam zamiaru kombinować. Po prostu chcę mieć szybki system żeby dorównywał Windows XP. Tyle ]W Linuksie, pamięć nie wykorzystana to zmarnowana.[/quote] wcale do mnie nie przemawia. Zbędne zapychanie RAMu = spowalnianie w działaniu. Czy to ma sens? Dla mnie nie.
To mój wyciąg z sysv-rc-conf:
@tmy123,
W Twoim wypadku, sądzę, że tak duży wynik jest spowodowany przez "readahead", który wczytuje dodatkowe biblioteki do pamięci. Tak jak mówi fnmirk, nie jest to pamięć zmarnowana, ponieważ i tak wczytałbyś te biblioteki przy normalnym używaniu systemu, a tak np. programy powinny Ci szybciej startować.
Kod: Zaznacz cały
acpid
bootlogd
bootlogs
console-s$
cpufrequt$
dbus
fuse
hal
halt
ifupdown
ifupdown-$
kdm
keyboard-$
killprocs
loadcpufr$
module-in$
mountover$
networking
policykit
procps
rc.local
reboot
rmnologin
rsyslog
sendsigs
single
stop-boot$
sysfsutils
udev
udev-mtab
umountfs
umountroot
urandom
wpa-ifupd$
x11-common
W Twoim wypadku, sądzę, że tak duży wynik jest spowodowany przez "readahead", który wczytuje dodatkowe biblioteki do pamięci. Tak jak mówi fnmirk, nie jest to pamięć zmarnowana, ponieważ i tak wczytałbyś te biblioteki przy normalnym używaniu systemu, a tak np. programy powinny Ci szybciej startować.
Zmień podejście do systemu. Linux naprawdę potrafi korzystać optymalnie z pamięci. Przyzwyczajenia z Windows nie mają racji bytu. W Windows szybko działa tylko interfejs a faktyczna praca jest wykonywana w tle. Użytkownik ma złudzenie, że system szybko działa. Prosty test z usuwaniem dużej ilości plików pod Linuksem i Windowsem pokazuje, który system i ile jest wart.shevchenko1987 pisze:wcale do mnie nie przemawia. Zbędne zapychanie RAMu = spowalnianie w działaniu.
To co napisałeś nie ma żadnego uzasadnienia praktycznego.
- shevchenko1987
- Beginner
¯adnych śmieci nie instalowałem. Czysty system z płyty. Audacious, Mplayer? Jeżeli twoim zdaniem to są śmieci to nie wiem może konsola powinna tylko być?! Jakoś nie chce mi się wierzyć że na KDE 4 masz ~80 MB w Ramie. Bawiłem się tym trochę i widziałem jak łyka pamięć. Nie wiem może macie po 128 MB RAMu, a reszta w SWAP'ie, bo inaczej nie umiem tego wytlumaczyć. (ironia).iria pisze:Czyli wychodzi na to, że shevchenko1987 zainstalował sporo "śmieci".
Ehhh...
Musisz od razu atakować z jakimś wyrzutem? "¦mieciami" nazwałem programy oraz usługi, które zainstalowałeś pewnie, jako polecane pakiety.
Mam jak Ty 1,5 GB RAMu i nie mam w ogóle swapa.
Mogę Ci podesłać zrzut ekranu jeśli nie wierzysz. Nie zarzucaj komuś kłamstwa jeśli nie masz dowodów, bo niby czemu miałbym Ci kłamać?
Musisz od razu atakować z jakimś wyrzutem? "¦mieciami" nazwałem programy oraz usługi, które zainstalowałeś pewnie, jako polecane pakiety.
Mam jak Ty 1,5 GB RAMu i nie mam w ogóle swapa.
Mogę Ci podesłać zrzut ekranu jeśli nie wierzysz. Nie zarzucaj komuś kłamstwa jeśli nie masz dowodów, bo niby czemu miałbym Ci kłamać?
- shevchenko1987
- Beginner
Ale nikt Ci nie zarzuca bycia "sklepem warzywnym".
Przedstawiliśmy jak u nas wygląda sytuacja. Skoro wiesz co zainstalowałeś i to jest Ci potrzebne, to pogódź się z tym, że zajmuje tyle pamięci ile zajmuje.
W załącznikach masz moje zrzuty ekranu.
@fnmirk
Jest opcja by pokazywały się jedynie linki, bez miniaturek?
Jak coś, to usunę.
Edit. Zrzuty usunięte, by nie śmiecić na serwerze.
Trzeba wierzyć na słowo.
Przedstawiliśmy jak u nas wygląda sytuacja. Skoro wiesz co zainstalowałeś i to jest Ci potrzebne, to pogódź się z tym, że zajmuje tyle pamięci ile zajmuje.
W załącznikach masz moje zrzuty ekranu.
@fnmirk
Jest opcja by pokazywały się jedynie linki, bez miniaturek?
Jak coś, to usunę.
Edit. Zrzuty usunięte, by nie śmiecić na serwerze.
Trzeba wierzyć na słowo.
- shevchenko1987
- Beginner