Pr
MTU na stałe można przestawić w pliku /etc/network/interfaces: np po dodaniu takiej linijki
po
Kod: Zaznacz cały
mtu 1500
iface eth0 inet static
pod tym adresem jest poradnik jak ustawić router: http://www.tp-link.com/support/showfaq.asp?id=69
mhl, chyba nie zrozumiałeś? Ruter jest sprawny ale działa w trybie automatycznym. Nie wiem, czy jest potrzebna ingerencja w ustawienia tego rutera. Być może będzie to jedyne rozwiązanie.
Ale wcześniej, można spróbować sprawdzić, czy kiedy przypiszemy stały adres ip komputerowi, z puli jakiej przydziela ruter automatycznie komputerowi, nie będzie problemów z łączeniem się do internetu.
Takie ustawienia statyczne działają z wieloma ruterami (bez zmiany ustawień rutera).
Ale wcześniej, można spróbować sprawdzić, czy kiedy przypiszemy stały adres ip komputerowi, z puli jakiej przydziela ruter automatycznie komputerowi, nie będzie problemów z łączeniem się do internetu.
Takie ustawienia statyczne działają z wieloma ruterami (bez zmiany ustawień rutera).
Źle. O tym napisałeś już wcześniej. Ja zaproponowałem abyś podpiął komputer do rutera. Odpisał sobie ustawienia przyznane komputerowi przez ruter automatycznie i wpisał je np. statycznie, łącznie z MTU.
Czyli zawartość pliku /etc/network/interfaces ma wyglądać tak:
Czyli zawartość pliku /etc/network/interfaces ma wyglądać tak:
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static
address <wpisujesz>
netmask <wpisujesz>
gateway <wpisujesz>
mtu 1500