Pr

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
mhl

Post autor: mhl »

U mnie jest podobnie, mam internet z UPC 15/1, na speedtest.net Windows XP=14.75, Linux=13,5.
Rozwiązanie, które zaproponował fair nie pomaga.
Po ręcznym przestawieniu MTU na 1500 pozostaje tak do momentu restartu.
Jakiś sposób na rozwiązanie problemu?
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

MTU na stałe można przestawić w pliku /etc/network/interfaces: np po dodaniu takiej linijki

Kod: Zaznacz cały

mtu 1500
po

iface eth0 inet static
mhl

Tyle że ja chcę ustawić mtu na 1500 pozostawiając ,,inet'' na ,,dhcp'' żeby pobierało konfigurację z rutera.
Nie wiem dlaczego dhcp ustawia mtu na 576 skoro pobiera dane z rutera, na którym ustawione jest mtu na 1500.
Na Windows XP nie ma jakoś z tym problemów.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Jaki masz router? Dlaczego tak Ci zależy na dhcp?
mhl

TL-WR340G, może nie zależy mi tak tak bardzo na dhcp jak na tym żeby się dowiedzieć jak to ustawić statycznie. Na Windows XP mam wszystko na auto i MTU ustawia się na poziomie 1500.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

pod tym adresem jest poradnik jak ustawić router: http://www.tp-link.com/support/showfaq.asp?id=69
mhl

Przecież z ruterem jest wszystko w porządku skoro na Windows XP działa poprawnie, problem leży po stronie systemu. Ktoś ma jakiś pomysł?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mhl, chyba nie zrozumiałeś? Ruter jest sprawny ale działa w trybie automatycznym. Nie wiem, czy jest potrzebna ingerencja w ustawienia tego rutera. Być może będzie to jedyne rozwiązanie.
Ale wcześniej, można spróbować sprawdzić, czy kiedy przypiszemy stały adres ip komputerowi, z puli jakiej przydziela ruter automatycznie komputerowi, nie będzie problemów z łączeniem się do internetu.
Takie ustawienia statyczne działają z wieloma ruterami (bez zmiany ustawień rutera).
mhl

fnmirk ruter działa w trybie automatycznym ale MTU jest ustawione ręcznie, jak w podanym przez paolusa linku. Oprócz tego nie ma innej możliwości zmiany konfiguracji MTU. Gdyby sprawa dotyczyła rutera to na Windows XP chyba również byłoby ustawiane takie samo MTU co na Linuksie?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Źle. O tym napisałeś już wcześniej. Ja zaproponowałem abyś podpiął komputer do rutera. Odpisał sobie ustawienia przyznane komputerowi przez ruter automatycznie i wpisał je np. statycznie, łącznie z MTU.
Czyli zawartość pliku /etc/network/interfaces ma wyglądać tak:

auto lo
      iface lo inet loopback

auto eth0
      iface eth0 inet static
      address <wpisujesz>
      netmask <wpisujesz>
      gateway <wpisujesz>
      mtu 1500
ODPOWIEDZ