[+] Stary laptop pod Debiana, minimalna konfiguracja

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
wh1sky

Post autor: wh1sky »

pavbaranov - dzięki za w miarę wyczerpującą wypowiedź. Widzę, że w wielu przypadkach myślimy podobnie. Już teraz wiem, że na pewno nie będę na tym instalował XFCE. Rozważam LXDE/Fluxbox/iceWM. Poza tym napisałem chyba wyżej, że wcale nie mam zamiaru ograniczać się tylko do tych programów, z których teraz korzystam, a że z graficznych programów na laptopie będzie hulała chyba tylko tylko przeglądarka (i menedżer plików), więc dużego problemu z przestawieniem się.

Ale niestety póki co jedynym przyzwyczajeniem, przy którym zostanę będzie to, że na dysk wrzucę Debiana. Powód jest taki, że mega zaawansowany nie jestem, a Debiana z niestabilnej gałęzi mam w zasadzie dobrze opanowanego na domowym komputerze, więc w zasadzie nie zmienię decyzji, żeby na przyszłego laptopa wrzucić Debiana (ale tutaj to chyba przy stable zostanę - nie potrzebny mi zaktualizowany system, a stabilność będzie nie do pobicia. Wiem, że są lepiej dopasowane dystrybucje na stare komputery, ale po prostu na dzień dzisiejszy będzie to nie na moje umiejętności (ale w przyszłości kto wie - ciągle się noszę z zamiarem zgłębienia takiego np. Slackware).
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

wh1sky, powiem tak: skoro masz w miarę opanowanego Sida, to nie bój się innej dystrybucji. Slaksa (czyli Slackware livecd, ale w dość nietypowej wersji) masz na livecd, zatem możesz go sobie wypróbować praktycznie zawsze. Jedyne, co będzie Cię interesować, to dołożenie odpowiednich modułów już na początku. Odpaliłem go na PIII/500, bądź 600MHz/386MB RAM, z KDE 3 na pokładzie i chodził (jako livecd) na tym komputerze szybciej od zainstalowanego Debiana z LXDE, nie mówiąc już o KDE 3.
Skoro jednak chcesz Debiana, to... myślę, że powinieneś się dobrze przyjrzeć możliwościom, jakie daje możliwość stworzenia tej dystrybucji pod siebie. Osobiście poważnie rozważyłbym np. kompilacji kernela pod potrzeby Twojego komputera, maksymalne odchudzenie - nie tylko z niepotrzebnych programów, ale i wyłączenie niepotrzebnych usług i procesów, które domyślnie są uruchamiane w Debianie. Innymi słowy - nie polecałbym instalacji z "domyślnej" płytki ISO z określonym środowiskiem.
Praca na dobrze przemyślanej konfiguracji np. z LXDE (nie mówiąc o WM itp.) i np. PIII/600MHz/256MB RAM (a im więcej tym lepiej) jest - nie powiem, że komfortowa - ale w miarę możliwa.
Aha, prawdopodobnie jedną z pierwszych rzeczy, jakie dostrzeżesz, że Ci brakuje, to RAM, kupując notebooka sprawdź ile ma slotów RAM i ile spośród nich jest użytych. Dopytaj się też - w miarę możliwości - jaka to pamięć. Tu, wydaje się być rozsądnym wyborem IBM, albowiem dość łatwo jeszcze dostać używane kości RAM nawet do dość wiekowych komputerów. Zwróć też uwagę na USB (jeśli Ci potrzebne, ale - sądzę - że prędzej, czy później będzie użyteczne). Brak stacji FDD możesz sobie spokojnie pominąć. CD/DVD? Cóż, jeśli nie będzie go mieć, ale będzie miał np. porty USB i będzie w lepszej konfiguracji (procesor i przede wszystkim RAM) - to ja bym się nie zastanawiał. CD, jako jeden ze zużywających się elementów mechanicznych komputera, w starszych maszynach może być nieźle zużyty. Prawdopodobnie zatem lepiej kupić zewnętrzny (choć to spowoduje podrożenie zakupu), o ile Ci jest potrzebny. Zwróć uwagę, że film możesz sobie spokojnie oglądać np. z pendrive'a.
A teraz krótko o Twoich wyborach:
http://allegro.pl/item854032976_bardzo_ ... d_bcm.html - problemem może być mały dysk (6GB), prawdopodobne zużycie całej dostępnej pamięci RAM, brak baterii /choć jak piszesz to nie jest problem/; osobiście, jeśli jest to sprzęt lokalizowany na rynek niemiecki, to mam jak najgorsze doświadczenia z tego typu notebookami, ale wywiedzione jeszcze z czasów IBM PS2 i śp. DOSem (włącznie z tym, że BIOS był po niemiecku, co nawet dla osób znających ten język było dość traumatycznym przeżyciem); nie podoba mi się też "zasilacz uniwersalny".
http://allegro.pl/item844568595_ibm_thi ... vd_cd.html - dopytaj się o ten RAM, nie zgadza się też "dokładny opis tego notebooka" z tym, o czym jest mowa w tekście oferty.
http://allegro.pl/item849758323_ibm_t20 ... _40gb.html - w sumie... brać :) Jeśli się nie mylę, to seria T była jedną z najlepszych, jakie IBM wyprodukował. Jak na staroć, dość dobra konfiguracja. Debian, szczególnie z rozmysłem zainstalowany, pójdzie na tym bez problemów.
Ale... na allegro do wyboru, do koloru np.: http://allegro.pl/item852510409_okazja_ ... an_fv.html
Awatar użytkownika
wh1sky

Hohoho, ale wiedzy na raz. No więc tak:
Slacka póki co postaram się ujarzmić na domowym, na oddzielnie odłożonej partycji, jak będzie w miarę, to nie omiekszam do wrzucić na laptopa. Ale to będzie musiało poczekać na trochę wolnego czasu.
Jeśli chodzi o dopasowanie debiana - na kompilację jestem jeszcze za cienki, ale tylko raz(pierwszy) instalowałem debiana bez chociażby najmniejszego dopasowania(później wrzucałem tylko tryb tesktowy i później po aktualizacji samodzielnie dociągnięte Xy i serwer graficzny). W przypadku lapka pokuszę się o zainstalowanie tylko wersji core i dociągnięcie tylko niezbędnych rzeczy.
Napęd cd-dvd - niepotrzebny, nie licząc zainstalowania systemu z płytki, poza tą czynnością, nie korzystam z napędów. Film oglądam z twardziela. Też myślałem, czy nie kupić dodatkowo zewnętrznego, ale to za duża impreza póki co.
USB - absolutnie niezbędne chociaż jedno wejście, dla wymiany danych przez pendrive.
Jeśli chodzi o moje wybory, to nie sugerowałem się dyskiem, bo planuję zakupić jakiś większy(w końcu laptop będzie służył do zostawiania na noc na torrentach, więc przy 6 gb prędzej czy później zachlastam się machaniem pendrivem).
Zresztą póki co dopiero zbieram informacje, za czym się rozglądać, żeby wiedzieć, jaką kasę trzeba zebrać, a podane aukcje były poglądowo, żeby pokazać, o jakich konfiguracjach mniej więcej myślę. I bogaty w wiedzę od was, myślę, że mając 200-300 zł, mogę zacząć coś szukać.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Skoro chcesz dokupić większy dysk, to może... poczekać jeszcze chwilę i kupić po prostu coś lepszego?
Jeśli CD/DVD jest Ci potrzebne wyłącznie do instalacji, a zakładasz, że będziesz mieć USB, to przecież możesz zainstalować Debiana z USB. Kiedyś był taki fajny, lekki IBM, który CD miał wyłącznie zewnętrzne. Nie pamiętam modelu, sam nie miałem, ale z informacji od użytkowników wiem, że był praktycznie nie do zdarcia.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Hal jest jedną z metod odpowiadających za automatyczne rozpoznawanie zmian sprzętu. Na pewno jest wykorzystywane przez Gnoma, natomiast jest spora szansa, że używając inne środowiska graficzne, zwłaszcza "chude" hal nie będzie wykorzystywany. Generalnie jednak uprzedzam, że miałem z nim problem.
Awatar użytkownika
wh1sky

pavbaranov - o ile wszystkie beznapędowe laptopy mają opcję ładowania z usb - jestem jak najbardziej za. Jeśli chodzi o kupienie lepszego - zazwyczaj opcje dysków w starych laptopach kończą się na 40GB, więc dużo mi to nie pomoże. Jak dla mnie, to lepiej kupić taniej z jakimś 5-10GB i później na spokojnie dokupić taki, jakiego będę potrzebował.
Ister - dziękuję za wyjaśnienie. Gnome nie zamierzam instalować, więc powinienem sobie poradzić.
davitxx

Post autor: davitxx »

Witam,
jeśli jeszcze nic nie zakupiłeś, to rozważ więcej pamięci ram.
Wszystkie przeglądarki www są bardzo pamięciożerne.
Jeśli znajdziesz takiego z 384MB pamięci lub więcej to będzie to znacznie lepiej działało.
Sam fluxbox + aplikacje konsolowe to jest jakieś +50MB a włączony firefox potrafi zeżreć ok 100MB. to już się robi ponad 150MB.
Poszukaj lepiej czegoś na PIII >= 700MHz.
To są bardzo szybkie maszyny jak na swój wiek.
Takie jest moje zdanie. Ale wiadomo, że fundusze ograniczają.
Przeglądarka - ważny ram
Filmy - Ważny procesor + w niewielkim stopniu grafika.
Szukałbym jakiegoś IBMa z grafiką sis i pIII.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wh1sky

Muszę przyznać, że nie oczekiwałem takiego obrotu spraw. Otóż odwołuję plany zakupu, gdyż dowiedziałem się, że ojciec chce sobie sprawić netbooka, żeby był dla niego poręczniejszy w wyjazdach, i jego stary laptop będzie mu już niepotrzebny, co oznacza, że nie muszę dokonywać zakupu. Parametry tego laptopa to Celeron 1,4 256/512 (nie pamiętam dokładnie) RAM i dysk 40GB, więc nie muszę się martwić i po przywłaszczeniu sobie sprzętu i mogę na luzie wrzucić tam Debiana z XFCE. Ale dziękuję wszystkim, którzy podzielili się ze mną wiedzą i doświadczeniem, bo dzięki nim jestem mądrzejszy. Jeśli w ciągu weekendu nikt inny nie będzie miał pytań w tym temacie, to w poniedziałek dodaję [+].
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

Do płynnego odtwarzania filmów to jednak procesor minimum 400MHz. Na 400MHz filmy będą ładnie chodziły.
ODPOWIEDZ