Chodzi tu bardziej o uzywanie systemow opartych na rpmach, czy ogolnie o systemy gdzie dostaje sie po instalacji "prawie wszystko" (Madriva, Ubuntu itd) =]? Jesli to drugie to jest tu calkiem sporo takich osob. (w tym ja ]monseigneur pisze:Uzywam Mandrive 2007 jest to moja pierwsza przygoda z Linuksem..w lipcu stuknie mi juz 4 miesiace pozycia z pingwinem
Czytam o Debianie i czytam ale dopoki nie wyproboje nie przekonam sie jak jest naprawde...Moze ktos z Was rowniez przechodzil z podobnego systemu jak ja na Debiana?Jest to zbyt trudne czy moze lepiej przerzucic sie na jakis iny system bardziej zblizony do slawnego debiana?
Przesiadka na Debiana
Zależy jak szybko przyswajasz wiedzęmonseigneur pisze:Nie wiem jakie macie tu zasady dokladnie bo o uzytkownikach Debiana kraza legendy wiec swoje pytanie zadam tutaj
Uzywam Mandrive 2007 jest to moja pierwsza przygoda z Linuksem..w lipcu stuknie mi juz 4 miesiace pozycia z pingwinem
Czytam o Debianie i czytam ale dopoki nie wyproboje nie przekonam sie jak jest naprawde...Moze ktos z Was rowniez przechodzil z podobnego systemu jak ja na Debiana?Jest to zbyt trudne czy moze lepiej przerzucic sie na jakis iny system bardziej zblizony do slawnego debiana?
Jeżeli chcesz to możesz wypróbować na początek Ubuntu > chociaż polecam Debiana.
Ja np z mdv przesiadłem się na Ubuntu by poznać całe zarządzanie deb'ami, itd.
Debian mnie dużo nauczył
otworzył "okno" na świat :-P Teraz dużo czasu spędzam na Gentoo. System działa mi już dobre pół roku.
monseigneur, ja przesiadłem się na Debiana bezpośrednio z Windows XP, więc nie sądzę, żeby ktoś mający już jakieś pojęcie o Linuksie nie dał sobie rady. Ale masz rację - nie przekonasz się dopóki sam nie wypróbujesz. A jeśli chodzi o pokrewne dystrybucje, brat używa Ubuntu i nie ma z nim praktycznie żadnych problemów. Jest tam może trochę więcej programów instalujących automatycznie potrzebne rzeczy za ciebie, ale ja wolę wiedzieć co jest grane i sam zainstalować to czego potrzebuję. Przy okazji może dowiem się czegoś nowego. O innych dystrybucjach się nie wypowiadam, bo nie miałem z nimi styczności. Jestem totalnym świeżakiem w świecie Linuksa.
Generalne - wypróbuj Debiana, polecam wersję Testing (Lenny).
Generalne - wypróbuj Debiana, polecam wersję Testing (Lenny).
-
-
Instalacja poszla b. latwo,wogole 1 wrazenie super..zacialem sie jednak na niemoznosci zainstalowania jakiejkolwiek przegladarki...nie wiem jak ale na slepo przy pomocy "aptitude"zainstalowaelm firefoksa
Ide dalej czytac forum bo nie wiem jak mam zainstalowac cos z koncowka ".deb"
cchcialem tylko napisac ze macie kolejnego"noobka"
Ide dalej czytac forum bo nie wiem jak mam zainstalowac cos z koncowka ".deb"
cchcialem tylko napisac ze macie kolejnego"noobka"
monseigneur,
wykonywanie na koncie roota ;-) Najlepiej poczytaj poradnik :-)
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i nazwa_pakietu.deb
Mnie Iceweasel sie uruchamia szybko. A co do sposobu instalacji Debiana to radzę żebyś pobrał CD1.iso
[ Dodano: 2007-07-23, 17:48 ]
Deb-y można też zainstalować sposobem graficznym jeśli nie chce się pisać w konsoli. wystarczy kliknąć myszką na .deb, otwirzy sie okienko, dać zainstaluj i gotowe (Nie zapominajcie moi drodzy forumowicze, że istnieje również myszka )
[ Dodano: 2007-07-23, 17:48 ]
Deb-y można też zainstalować sposobem graficznym jeśli nie chce się pisać w konsoli. wystarczy kliknąć myszką na .deb, otwirzy sie okienko, dać zainstaluj i gotowe (Nie zapominajcie moi drodzy forumowicze, że istnieje również myszka )