Przesiadka na Debiana

Ogólne pytania dotyczące systemu
yantar
Member

Post autor: yantar »

monseigneur pisze:Uzywam Mandrive 2007 jest to moja pierwsza przygoda z Linuksem..w lipcu stuknie mi juz 4 miesiace pozycia z pingwinem :)
Czytam o Debianie i czytam ale dopoki nie wyproboje nie przekonam sie jak jest naprawde...Moze ktos z Was rowniez przechodzil z podobnego systemu jak ja na Debiana?Jest to zbyt trudne czy moze lepiej przerzucic sie na jakis iny system bardziej zblizony do slawnego debiana?
Chodzi tu bardziej o uzywanie systemow opartych na rpmach, czy ogolnie o systemy gdzie dostaje sie po instalacji "prawie wszystko" (Madriva, Ubuntu itd) =]? Jesli to drugie to jest tu calkiem sporo takich osob. (w tym ja ]
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

monseigneur pisze:Nie wiem jakie macie tu zasady dokladnie bo o uzytkownikach Debiana kraza legendy wiec swoje pytanie zadam tutaj :)

Uzywam Mandrive 2007 jest to moja pierwsza przygoda z Linuksem..w lipcu stuknie mi juz 4 miesiace pozycia z pingwinem :)
Czytam o Debianie i czytam ale dopoki nie wyproboje nie przekonam sie jak jest naprawde...Moze ktos z Was rowniez przechodzil z podobnego systemu jak ja na Debiana?Jest to zbyt trudne czy moze lepiej przerzucic sie na jakis iny system bardziej zblizony do slawnego debiana?
Zależy jak szybko przyswajasz wiedzę ;)
Jeżeli chcesz to możesz wypróbować na początek Ubuntu ;) > chociaż polecam Debiana.
Ja np z mdv przesiadłem się na Ubuntu by poznać całe zarządzanie deb'ami, itd.
Debian mnie dużo nauczył ;)
otworzył "okno" na świat :-P Teraz dużo czasu spędzam na Gentoo. System działa mi już dobre pół roku.
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

monseigneur, ja przesiadłem się na Debiana bezpośrednio z Windows XP, więc nie sądzę, żeby ktoś mający już jakieś pojęcie o Linuksie nie dał sobie rady. Ale masz rację - nie przekonasz się dopóki sam nie wypróbujesz. A jeśli chodzi o pokrewne dystrybucje, brat używa Ubuntu i nie ma z nim praktycznie żadnych problemów. Jest tam może trochę więcej programów instalujących automatycznie potrzebne rzeczy za ciebie, ale ja wolę wiedzieć co jest grane i sam zainstalować to czego potrzebuję. Przy okazji może dowiem się czegoś nowego. O innych dystrybucjach się nie wypowiadam, bo nie miałem z nimi styczności. Jestem totalnym świeżakiem w świecie Linuksa.

Generalne - wypróbuj Debiana, polecam wersję Testing (Lenny).
monseigneur

Post autor: monseigneur »

dzieki w takim razie za tyle postow :)

poczytam jeszcze troche na ten temat i mam nadzieje ze niedlugo zobaczycie mnie to juz z innym logo w prawym dolnym rogu :)
To teraz pilna lektura :)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

monseigneur pisze:Cos szczegolnie polecane jest w moim przypadku?
jakiegoś lekkiego WM'a, ja korzystam z fluxboxa i jestem z niego zadowolony, ale nie każdy lubi minimalizm, więc możesz spróbować Xfce
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Osobiście najpierw używałem XP, potem Mandrake, SuSE jakiś czas i wreszcie Ubuntu - około 2 miesiące. Ubuntu dużo mnie nauczyło, a teraz siedzę na Debianie i jestem jeszcze bardziej zadowolony ;-) Oczywiście nie obyło się problemów, ale od czego jest forum i Google :-)
monseigneur

Post autor: monseigneur »

Instalacja poszla b. latwo,wogole 1 wrazenie super..zacialem sie jednak na niemoznosci zainstalowania jakiejkolwiek przegladarki...nie wiem jak ale na slepo przy pomocy "aptitude"zainstalowaelm firefoksa :)

Ide dalej czytac forum bo nie wiem jak mam zainstalowac cos z koncowka ".deb"

cchcialem tylko napisac ze macie kolejnego"noobka" :)
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

monseigneur,

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i nazwa_pakietu.deb
wykonywanie na koncie roota ;-) Najlepiej poczytaj poradnik :-)
Michal

Post autor: Michal »

Mnie Iceweasel sie uruchamia szybko. A co do sposobu instalacji Debiana to radzę żebyś pobrał CD1.iso ;)

[ Dodano: 2007-07-23, 17:48 ]
Deb-y można też zainstalować sposobem graficznym jeśli nie chce się pisać w konsoli. wystarczy kliknąć myszką na .deb, otwirzy sie okienko, dać zainstaluj i gotowe ;) (Nie zapominajcie moi drodzy forumowicze, że istnieje również myszka ;) )
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

[quote="Michal"]Deb-y można też zainstalować sposobem graficznym jeśli nie chce się pisać w konsoli. wystarczy kliknąć myszką na .deb, otwirzy sie okienko, dać zainstaluj i gotowe ]

ale to zależy od środowiska graficznego, bo raczej nie ma tego domyślnie we wszystkich środowiskach :P
ODPOWIEDZ