Ubuntu Dapper czy Debian Sid jest lepszy na desktop?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Mój pierwszy linux to knoppix (bazuje na debianie) po tygodniu knoppixa zainstalowałem debiana sarge. Do dziś jestem zadowolony, że pożegnałem się z windowsem ;-)

Debian jest dla ludzi którzy lubią wyzwania. Ja żeby go zainstalować potrzebowałem 2 dni :mrgreen:

Aktualnie korzystam z knoppixa bo znowu coś ''shrzaniłem'' i nie da się zapewne tego naprawić więc w poniedziałem na nowo instalka ( chyba już 8 w tym miesiącu :mrgreen: ) Ja lubie eksperymentować z systemem - dlatego go tak często instaluje.

Pozdro dla wszystkich ''linuksiarzy'' ;-)
POX
Beginner

Post autor: POX »

Kaka' pisze:Aktualnie korzystam z knoppixa bo znowu coś ''shrzaniłem'' i nie da się zapewne tego naprawić więc w poniedziałem na nowo instalka ( chyba już 8 w tym miesiącu :mrgreen: ) Ja lubie eksperymentować z systemem - dlatego go tak często instaluje.
Heh... a ja myślałem, że to ja jestem tym który eksperymentuje - od początku używam dystrybucji unstable (ostatni raz instalowanej ponad dwa lata temu), często zmieniam kernel (zdarza się restart nawet 2 razy w miesiącu!), praktycznie co tydzień jakaś nowa paczka jest instalowana/testowana, nawet taka z experimental od czasu do czasu się zdarzy... no ale instalowanie Debiana więcej niż raz na rok to już, IMHO, przesada ;-)
Kaka'
Senior Member

Instaluje go bo zawcze coś shrzanie. I tak w kółko. Zapewne w poniedziałek zrobie na nowo instalację ale większość plików na osobnej partycji (/home i /etc). Zapewne później będzie łatwiej coś naprawić.

Pozdrawiam!
POX
Beginner

Post autor: POX »

Napisz co tak schrzaniłeś, może reinstalacja wcale nie jest potrzebna (niczego sie nie nauczysz, jak przy każdym problemie będziesz reinstalował system)
Kaka'
Senior Member

To shrzaniłem :-( - http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=243

Wątpie żebym to jakoś naprawił no ale spróbuje!
Paul Shakur

Post autor: Paul Shakur »

[quote="Kaka'"]Mój pierwszy linux to knoppix (bazuje na debianie) po tygodniu knoppixa zainstalowałem debiana sarge. Do dziś jestem zadowolony, że pożegnałem się z windowsem ]
Heh... :)

Ja zaczynałem od Debiana. Gdyby nie Twoje poradniki to możliwe, że nadal byłbym zatwardziałym użytkownikiem Windowsa (choć nie krytykuję jego użytkowników, każdy ma swój gust i nic mi do tego). Osobiście mam dwa dyski w komputerze i na jednym działa Windows XP, a na drugim Debian/Sid.

Jak tak teraz czytam te słowa to przypominają mi się pierwsze kroki w tym systemie i wydrukowane strony FAQ itp, Twojego autorstwa ;)

Niczego nie żałuję, przynajmniej czegoś się dowiedziałem i wiedzę tę poszerzam nadal.
Podziękowania dla Kaki i innych użytkowników Debiana, z których poradników korzystałem podczas swojej nauki i nadal korzystam.

-Paul
ODPOWIEDZ