Tak, to chyba niezły pomysł. Nie jest to nic wymyślnego. Jakiś czas temu nasz poprzedni dostawca Internetu (osiedlowa sieć lokalna) zwinął interes i trzeba było skombinować coś innego. Zamówiłem więc łącze za pośrednictwem kablówki w firmie UPC. Aby rozdzielić łącze na dwa komputery, które są w domu, trzeba było postawic sieć, którego to niewdzięcznego zadania podjąłem się wraz z bratem (który uważa się za znawcę komputerów, a szczególnie Linuksów, ale tak na prawdę wie niewiele więcej ode mnie).
Serwerem sieci jest router bezprzewodowy
Aircruisier G firmy Gigabyte 2.4GHz, 802.11b/g i przepustowości 54Mbps (nie jestem pewien do czego odnoszą sie pierwsze dwa parametry, ale są podane na pudełku, więc piszę ;-)). Z jego konfiguracją poradziłem sobie bez problemów za pomocą instrukcji i przejrzystego interfejsu WWW. Na routerze tym, jak już pisałem stoi serwer DHCP i brama lokalna, czyli nasze okno na świat ;-) Dostęp bezprzewodowy do sieci obwarowany jest kluczem typu OpenKey. "Za" routerem jest modem, który łaczy nas z Internetem - on został ustawiony przez dostawcę i ja z żadną jego konfiguracją nie mam nic wspólnego.
Drugim elementem sieci jest mój laptop firmy
Acer z procesorem
Intel Celeron 370 1.5GHz i 256MB RAM-u. Zawiera, jak sie wyżej wspomniało kartę sieciową
Atheros AR5005G, której konfiguracja, ani pod
Windows, ani pod
Kubuntu (z którego niedawno za radą znajomych przesiadłem się na
Debiana) nie nastręczyła żadnych problemów (a ściślej rzecz ujmując - skonfigurowała się automatycznie).
Zanim zacząłem pytać tutaj,
pogooglowałem (lubię ten neologizm ;-)) troszkę i dowiedziałem sę, że włściwym sterownikiem może być
madwifi, i nawet go zainsatlowałem, ale coś nie działało nadal. Słyszałem też o takim programie, który pozwala wykorzystać na
Debianie sterowniki pod
Windows (zapomniałem już, jak on się zwał ;-)), ale jego użycie nie przyniosło żadnych sensownych rezultatów (Można go znaleźć w standadrowym repozytorium wersji
Lenny). Próbowałem też automatycznych konfiguratorów dla KDE, ale żaden sobie nie poradził z tym trudnym zadaniem. Zapytałem więc tu. Resztę znacie...
Wreszcie na koniec do sieci dołączony jest nieco omszały już PC
Athlon 1700+ 1GHz z 512MB RAM-u, połączony z siecią za pomocą kabla, gdyż posiada jedynie przewodową kartę sieciową
Realteka, która jest tak standardowa, że jej konfiguracja nie nastręcza absolutnie żadnych problemów ;-). Interfejs sieciowy dla Windows jest skonfigurowany automatycznie, a zainstalowanego na nim Linuksa (aktualna dystrybucja trudna do ustalenia, gdyż nieustannie się zmienia) nie dotykam, jako że jest udzielnym dominium mojego brata, do którego nie mam kompetencji, ani tym bardziej chęci się mieszać :-P
I tyle. Jak się rzekło, nic wielkiego.
[ Dodano: 2007-08-30, 10:44 ]
Niedawno miałem potrzebę przeinstalowania Debiana na moim laptopie i znów pojawił się problem z kartą
wifi. Rozwiązałem go już, jednak piszę o tym, bo kiedyś komuś może się to przydać. Otóż prześledziłem jeszcze raz całe postępowanie, uzupełniłem plik
/etc/network/interfaces jak poprzednio, ale nie działało...
Korzystając z tego oto
HowTo (wcześniej jakoś nie udało mi się z nim poradzić, ale teraz wyszło - oto waga doświadczenia
), skonfigurowałem kartę i połączyła się z siecią, ale tylko do restartu systemu. Potem trzeba się było bawić od nowa.
Postępowanie sprowadzało się do wydania następujących poleceń (przy założeniu, że
/etc/network/interfaces nie wspominał nic o interfejsie
wifi):
Kod: Zaznacz cały
root@drax: ~# ifconfig ath0 down
root@drax: ~# ifconfig ath0 up
root@drax: ~# iwconfig ath0 key <klucz>
root@drax: ~# iwpriv ath0 authmode 1
root@drax: ~# iwconfig ath0 essid "nazwa"
root@drax: ~# dhclient ath0
Ostatnie polecenie łączyło się z serwerem DHCP na routerze i bezproblemowo pobierało adres. Gdy próbowałem zrobić to wszystko z plikiem
/etc/network/interfaces ustawionym tak, jak przed reinstalką, ten sam ciąg poleceń nie dał rezultatu.
Wyciągnąłem stąd prosty wniosek, że plik musi zawierać błędne informacje, które nie są poprawiane przez wydawane polecenia. W związku z tym, usunąłem z niego wszystkie informacje z wyjątkiem dwóch (tych które podaję powyżej, tj. ESSID sieci oraz klucza). Ponadto zamieniłem linijkę:
na:
ponieważ przecież ostatnie polecenie (
dhclient ath0) służy właśnie pobraniu adresu z serwera DHCP (stąd też brak statycznych adresów IP w nowym pliku konfiguracyjnym).
Po tych zabiegach zadziałało jak trzeba z dużo prostszym, niż wcześniej plikiem interfejsów. Teraz wygląda on tak:
Kod: Zaznacz cały
auto ath0
iface ath0 inet dhcp
wireless-essid GIGABYTE
wireless-key 52-7A-65-63-7A-70-6F-73-70-6F-6C-69-74