HoXe pisze:Jaki w tych czasach potrzebny jest sprzet do działania pięknego i szybkiego systemu?
ponad 3 GHZ 8GB ram i grafika 1 GB ??
Gdzie leży prawda między określonymi wymaganiami rekomendowanymi systemu, a rzeczywistymi ?
Wiesz, piękność jest rzeczą względną
Ja mam aktualnie Optiplexa 755 3GB ramu, jakaś tam zintegrowana grafika Intelowa siedz i śmigam na Wheezym z MATE. Dla mnie to jest i piękne i szybkie. Piękne bo proste i bez zbędnych (dla mnie) wodotrysków. No i dość szybko wszystko gada. Nie jestem "aptekarzem" żeby się mocno spalać nad tym, żeby mi na starcie system zajmował 5, 10 czy 30MB mniej (aktualnie to ok 200-250MB). No zwyczajnie nie chce mi się w to bawić. Mam spory zapas. I do edycji grafiki w GIMPie czy jakiejś prostej edycji wideo wystarcza bez problemu. Filmy HD odtwarza bez przycięć, wszystko spoko. A na stałe mam uruchomione na 1 ekranie Operkę, Pidgina, Rhythmboxa, na drugim Evolution, na 3 Firefox. Rzadko kiedy komputer wyłączam - zazwyczaj hibernuję i już. Restart tylko jeśli jest na prawdę wymagany.
Gry też działają - aktualnie katuję Commandos 2
(offtop: stare dobre dzieje, gdzie jedną misję trzeba było męczyć czasami cały dzień, żeby przejść, a nie te dzisiejsze gry, gdzie napisy końcowe widać po 5 godzinach grania)