Rutilt jest w repo więc nie ma potrzeby kompilować.
Przyznam nie znałem tego programiku.
Ale nie omieszkalem przetestować.
Więc tak.
Z tym skanowaniem to nie jest tak wspaniale.
Znajduje mi sięć jeśli mam aktywne połączenie.
Jeśli bym tylko się rozłaczył to mogę sobie skanować a i tak zadnej sieci nie widzi.
Wniosek jest taki nie można na tym polegać.
Tekstowe narzędzia ifconfig i iwconfig jak najbardziej aktualne.
Pozdrawiam
Instalacja karty Ralink rt2400 w Debianie 4.0 Etch
Hmm...
rzeczywiście rutilt czasami nie wyświetla sieci po kliknięciu "scan",
natomiast zawsze wyświetla wszystkie dostępne sieci zaraz po uruchomieniu.
Czyli jak go odpalimy to pokaże sieci (o dziwo u mnie pokazuje też sieci bez rozgłaszania essid), a jak już klikniemy scan to niekoniecznie... więc go wyłączamy i włączamy i sieci są wyświetlone (podkreślam - u mnie).
Niezbyt to miłe, ale żeby strasznie denerwujące też nie mogę powiedzieć, a wydaje mi się że narzędzie jest dobre dla tych którzy używają np. fluxbox'a i nie chcą ustawiać połączenia w konsoli, a dla innych... cóż... polecam ifconfig+iwconfig+kismet+aircrack... :evil:
"np. fluxbox'a i nie chcą ustawiać połączenia w konsoli" -> heh chyba mało prawdopodobne, co ?
rzeczywiście rutilt czasami nie wyświetla sieci po kliknięciu "scan",
natomiast zawsze wyświetla wszystkie dostępne sieci zaraz po uruchomieniu.
Czyli jak go odpalimy to pokaże sieci (o dziwo u mnie pokazuje też sieci bez rozgłaszania essid), a jak już klikniemy scan to niekoniecznie... więc go wyłączamy i włączamy i sieci są wyświetlone (podkreślam - u mnie).
Niezbyt to miłe, ale żeby strasznie denerwujące też nie mogę powiedzieć, a wydaje mi się że narzędzie jest dobre dla tych którzy używają np. fluxbox'a i nie chcą ustawiać połączenia w konsoli, a dla innych... cóż... polecam ifconfig+iwconfig+kismet+aircrack... :evil:
"np. fluxbox'a i nie chcą ustawiać połączenia w konsoli" -> heh chyba mało prawdopodobne, co ?