Photoshop CS 8 PL i Linux Debian 4.0 Etch

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
giaur
Member

Post autor: giaur »

Nie do obejscia jest ten blad
Eee tam, wszystko jest do obejscia.

Ja zrobilem tak. Sprawdzilem jakie wpisy w rejestrze dodaje instalator Photoshopa, eksportowalem je w edytorze rejestru Windows.
Następnie, zmiana kodowania, ścieżek dostępu (tu gdzie trzeba) i import tych kluczy rejestru do Wine.

Następnie trzeba skopiować wszystkie zainstalowane pliki Phothoshopa (z Program Files, Common Files itd.) do katalogów, ktore podalismy edytujac rejestr. W ten sposob instalujemy Photoshopa niejako "recznie", ale to jedyny sposob.

Jak juz pisalem, program sie odpala, ale po zaladowaniu wszystkich modułów i wyświetleniu okna głównego aplikacji (z menu i paskami narzedzi) wywala się - konsola mówi, że m.in. na GDI+, ale nie tylko.

No cóż, poczekamy na nowszą wersję Wine i zobaczymy czy cos poprawia.

[edit]
Dziwna sprawa. Prawie mi sie udalo w tej chwili z tym cs3. W tej chwili ładowanie zatrzymuje się na "£adowaniu palet" (nie wywala sie tylko zawiesza), a w konsoli mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

wine: Call from 0x7bc38770 to unimplemented function ntdll.dll.RtlEnumerateGenericTableWithoutSplaying, aborting
Nie mam pojecia, dlaczego Wine nie chce zaakceptowac zewnetrzej biblioteki ntdll.dll (skopiowanej z Windows). Wyglada na to, ze ciagle używana jest wersja wbudowana w Wine, gdzie ta funkcja WinApi nie jest jeszcze zaimplementowana... ma ktos pomysl dlaczego tak moze być?

Musialem po drodze dac jeszcze zewnetrzna biblioteke advapi.dll i to dziala, ale co ciekawsze jezeli wylacze zewnatrzna advapi to wyglada na to ze ntdll dziala - jak sa dwie to dziala tylko advapi - dziwne...

[dodane]
Przegladalem dokumentacje wine znalazlem informacje, ze zewnetrzna biblioteka ntdll nie jest obslugiwana i prawdopodobnie nigdy nie bedzie (podobnie jak kilka innych).

Tak wiec uruchomienie Phothoshopa wydaje sie niemozliwe
Zablokowany