debian a stosunkowo nowy notebook

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

trzynastek:

Nie wiem dokladnie jaka masz specyfikacje sprzetowa bo 'podstawowa konfiguracja' mi nic nie mowi. Moze powiem inaczej.... Ja posiadam poza PC laptopa Compaq'a P3M 1,2GHz, 256RAM [133MHz] i nieduzy i co za tym idzie niezbyt szybki dysk [30GB/ATA66] +ATI 32RAM i musze przyznac szczerze ze nigdy nie mialem problemow z GNOME'em...ba, dodam jeszcze ze na ww wymienionym sprzecie beryl lata calkiem przyzwoicie i mozna cieszyc sie podstawowymi efektami.
Podsumowojuac.... nigdy nie bylem przekonany do Celeronow, ale..... to juz inne czasy niz kiedys i inna technologia. Wiec mysle ze nawet jakbys mial 128RAM'u na tym lapku to i pewnie tez bys nie narzekal.... A mowie pewnie, bo mysle ze RAM'u masz duzo wiecej ;)

Pozdrawiam i zycze powodzenia
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

trzynastek>
Jeśli chcesz porównać testy szybkości, to w sieci znajdziesz KDE vs. GNOME. Z mojego doświadczenia wynika, że są porównywalne. Używam KDE, bo lubię. Szybkość działania Gnome, bądź KDE nie była powodem wybrania tego ostatniego (a jak zaczynałem przygodę z linuksem, mogłem zdecydować się na którekolwiek).
Szybkość ich w zasadzie zależy od pamięci bardziej niż od procesora. Im więcej RAM tym lepiej. Na Twoim, 1,86 powinno chodzić bez problemu, wspólniczka ma FC7 postawioną na Celeronie 1.7 z 756RAM i chodzi w zastosowaniach biurowych (KDE+OOo 2.x+aplikacje sieciowe, PIM itp.) zupełnie sprawnie.
Jeśli chcesz by chodziło szybciej, to są różne, lżejsze środowiska od KDE i Gnome.
trzynastek

Post autor: trzynastek »

@BlackEvo

Ramu akurat mam jeden giga, więc z tym chyba nie powinno być problemu ;-) Dzięki i również pozdrawiam.
ODPOWIEDZ