ile ci zaj

Wszystko Off Topic
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Ja mam w pracy Solarisa (to nie Linux i nie autobus ;-)), Debiana i Windę (aha i jeszcze Suse od czasu do czasu) i muszę na tym pracować z takich czy innych powodów. Tak więc w zasadzie nie przesiadłem się... Pamiętam, że w dniu, w którym przyszedłem pierwszy raz do pracy, mój szef (notabene z wykształcenia matematyk) zrobił mi bardzo krótkie szkolenie z UNIX'a:
1. man man
2. rm * działa inaczej niż w Windzie (del * zrobi co innego)
3. czytaj dokumentację

Pozdrawiam
yantar
Member

Post autor: yantar »

wojtek, masz konkret szefa =]
phund

Post autor: phund »

wojtekz_ pisze:rm * działa inaczej niż w Windzie (del * zrobi co innego)
Aż się zapytam: to co się stanie po del * w Windzie? :)

Własnego kompa mam od roku i praktycznie od początku używam Linuksa, choć na początku często wracałem do Windowsa. Teraz wydaje mi się to nieprawdopodobne :) Mogę powiedzieć z dużym prawdopodobieństwem, że całkowita przesiadka zajęła mi mniej niż trzy-cztery miesiące.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

phund pisze:Aż się zapytam: to co się stanie po del * w Windzie? :)
pewnie wywali, że 90% plików nie można skasować :-?
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

Przesiadka trwała niecałe pół roku. W czerwcu (2007) zainstalowałem Mandrivę 2006, następnie Debiana Etch, później były nieznośne Ubuntu 7.05 i Ubuntu 7.10. Wkurzyłem się w październiku, i sformatowałem kompa. Zainstalowałem Debiana Lenny, i od tamtej pory nie mam już Windowsa. Zainstaluję, może na wakacje na dysku 13GB, żeby pograć tylko i wyłącznie w jakieś gry.
soki
Beginner

Post autor: soki »

localh0st pisze:...Zainstaluję, może na wakacje na dysku 13GB, żeby pograć tylko i wyłącznie w jakieś gry.
Co do grania to ja np. przystosowałem się do światowych standardów: komp do "pracy", konsola do grania ;P
Dogmen

Post autor: Dogmen »

Ja jeszcze nie jestem zdecydowany , walcze z tym od stycznia 2007 , zaczolem od mandriwy ,potem byl debian ( jakis tydzień ) i do poniedziałku 5 listopada uzywalem Ubuntu 7.04 i 7.10 , teraz przesiadłem sie na debiana i jak narazie na nim zostaje . ;-) Oczywiście cały czas mam jeszcze w alternatywie winde Xp ,tak dla spokojności :-P . Moze juz niedługo wywale ją calkiem ale to sie okaże jak pójdą mi zmagania z Debianem :->
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Dogmen pisze:Ja jeszcze nie jestem zdecydowany
tak naprawdę każdy z nas może jeszcze nieraz zmienić distro linuksa czy system - to jest właśnie piękne w ideologii Lina
Dogmen

Post autor: Dogmen »

thalcave pisze:
Dogmen pisze:Ja jeszcze nie jestem zdecydowany
tak naprawdę każdy z nas może jeszcze nieraz zmienić distro linuksa czy system - to jest właśnie piękne w ideologii Lina
No tak masz racje , ale dla mnie nie ma innego Linux jak Ubuntu i Debian ;-) :-D
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Krótko, chciałem Linuksa i to zadecydowało że od razu się na niego przesiadłem, oczywiście z pomocą pewnych osób ale dałem rade. Windows zniknął z dysku jak brata udało mi przeciągnąć na dobrą strone.
ODPOWIEDZ