Instalacja debian-testing-i386-netinstall.

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Singel

Post autor: Singel »

Dziś dostałem 3 płytki Debian 4.0r0.Sformatoweł wcześniej partycję PatritionMagic 0.68 i udało mi się zainstalować.Mam Debiana tam gdzie chciałem.Oczywiście bez dźwieku.Spróbuję zainstalować sterowniki.Jedno musze przyznać: na tym forum sa duuuuuuuużo fajniesi i wyrozumialsi ludzie niz na forum Ubuntu.Teraz instalują się poprawki.Jestem esteta i chciałbym,żeby program mi się ładował graficznie.Wczesniej zainstalowałem bootsplasha,ale nic się nie zmieniło :-( .

W kazdym bądź razie nie poddałem się.

[ Dodano: 2008-01-12, 04:17 ]
Chyba właśnie zakończyłem swoja przygodę z Debianem,przynajmniej na jakichś czas? :-/ Po kolejnym zainstalowaniu systemu 4.0r0,wykonałem restart komputera i już nie wstał....???Teraz wiem dlaczego został opracowany Ubuntu....Bardzo chciałem mieć ten system,ale on mnie chyba nie lubi? :-( Może poznam jeszcze lepiej Linuksa i dopiero wezmę się za tak zaawansowaną dystrybucje jak Debian?Jedynie po zainstalowaniu Lennego system ponownie budził się do życia.Zniechęcający jednak był brak dźwięku,brak dostępu do partycji ntfs.Podobało mi się,że dawał się tak przekształcać graficznie jak Ubuntu.Problem to,że wszystko trzeba umieć robić-czyli instalować wszystko w odpowiednim katalogu z odpowiednimi uprawnieniami...Debian jest za bardzo skomplikowany dla przeciętnego użytkownika,nawet mającego odrobinę doświadczenia z komputerami i Linuksem.Myślałem,ze to będzie taki system,w którym jak się zainstaluje jakąś paczkę deb,to musi chodzić?Tymczasem nie umiałem zainstalować dźwięku....Ten system nadawałby się do użytku,ale odpowiednio skonfigurowany.Dlaczego on kilka razy pod rząd po restarcie już nie wstawał???Dlaczego starsze wersje 4.0 ETCH nie chciały się w ogóle instalować???Na tych samych partycjach bez problemu chodziło Ubuntu,Kubuntu,OpenSUSE,Mandriva....Słowem załamka.. :-/ Może ktoś bedzie miał ochotę podzielic się ze mną swoja wiedzą o Debianie???Jeżeli tak to podaje swojego e-maila : [email protected]

[ Dodano: 2008-01-14, 23:33 ]
Postawiłem Debiana i nawet jest z dźwiękiem.Ale mam parę pytań.Zainstalował mi się Debian Lenny i nawet po kolejnych restartach wstaje!!!Chciałbym zapytać czy zawarty w nim sterownik grafiki nv jest w stanie obsłużyć compiza?Jak się zapisuje u licha dodane repozytoria?????Dlaczego nie chce sie zainstalować program envy???Próbowałem go zainstalować za pomocą instalatora Gdebi,ale nie w konsoli.Jak się prawidłowo logować jako root.Do tej pory wpisywałem su>hasło administratora>sudo -i i byłem jako root.Tak się to robi,czy jest fajniejszy sposób?
ODPOWIEDZ