Co szybsze Gnome czy KDE?

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
amag

Post autor: amag »

Co do szybkości GNOME/KDE to zależy to oczywiście od sprzętu i opcji kompilacji głównie ale zakładając, że pytanie dotyczy binarnych paczek Debiana to zwycięstwo leży po stronie KDE. Problemem GNOME jest brak istotnych elementów bazowych. Niektóre części w kodzie GNOME są prawdę mówiąc przestarzałe i programiści piszący programy wolą pisać własne rozwiązania co z kolei prowadzi do dublowania się funkcji. Wczytując program do pamięci ładujesz oprócz niego również biblioteki, z których korzysta. Jeśli istnieją funkcje dublujące się to niepotrzebnie marnowana jest pamięć bo nie załadujesz połowy biblioteki. Niestety często jest tak, że duża część programów używa własnych rozwiązań, a nie pochodzących ze środowiska GNOME i przez to całość jest mocno zasobożerna. Ponadto niektóre rozwiązania są naprawdę tragiczne i czekają już od wieków na przepisanie jak to ma miejsce z np. gfs...

Programy w środowisku KDE opierają się oczywiście na QT i KDElibs. Właściwie nie istnieją jakieś osobne projekty i dlatego po załadowaniu się środowiska KDE kolejne programy korzystają z tego co jest w pamięci i nie ładują zazwyczaj nowych bibliotek.

W skrócie: jeśli nie uruchamiasz wielu programów jednocześnie to szybkość GNOME i KDE jest porównywalna. Natomiast w przypadku gdy pracujesz z wieloma aplikacjami jednocześnie to z każdą uruchomioną aplikacją powiększają się różnice pomiędzy środowiskami na korzyść KDE.
ichalek

Post autor: ichalek »

Witam.
Bede nowym uzytkownikiem debian :) bo na kubuntu lub ubuntu wciąż mma jkies problemy ze stabilnością, błędy sie mnożą. Chyba z kde. Ale mma pytanie jak sie ma szybkosc kde w kubuntu do kde w debian, aha i kompilacja podczas instalacji debiana to moze być dla mnie czarna magia, czy można zainstalowac bez kompilacji na deskopt (czy jak sie tam pisze w kazdym razie nie na serwer).
sprzęt
Sempron 2300+
Abit kv7 kt600
1GB ramu
karta grafiki fx5200
karta muzyki onboard.
Czy na tym przecie bedzie dzialac szybciej niz kubuntu ??
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Generalnie KDE i GNOME powinny na debianie chodzic szybciej niz na *buntu niezaleznie od sprzetu. Zadnej kompilacji podczas instalacji nie musisz wykonywac.
ichalek

Post autor: ichalek »

A jeszce takie pytanie :].
Tu piszą oto tak :

/boot/ - partycja boot
/ - partycja root (główna)
/home/ - partycja na której znajdują się katalogi domowe użytkowników

Powiedzmy jesli zabije tak ze bede miał partycję swap i / - partycja roota a partycji /home / nie bede jej wydzielał bo oprócz tego sa dwie inne partycje jenda z windows (c:/) oraz (d:/) na tej jest cała sterta katalogów i bede jej uzywał jako mojej /home/ ??
darborc

Post autor: darborc »

Raczej nie uda Ci się robić tak żeby /home było na partycji windows. Zależy jeszcze jaki tam masz system plików. Tak czy inaczej nie jest to zbyt rozsądne rozwiązanie. Już lepiej nie tworzyć partycji /home ( wtedy katalog taki powstanie na / ) i podmontować partycje windows w /mnt osobno.
lukas

Post autor: lukas »

Patrząc na to ogólnie, to KDE jest szybsze. Pytanie jest czy to akurat KDE, czy jego oprogramowanie jest takie szybkie. Instalując kiedyś Gnome z linii poleceń na Ubuntu 7.04, zauważyłem, że zużywa mi tylko 60MB pamięci operacyjnej :-D Chodził wyraźnie szybciej od standardowej instalacji i opasłego Gnoma. Gnome nie jest wolne, ale jego główne oprogramowanie tj. Nautilus, Metacity i GDM zamulają ;-)
Awatar użytkownika
JiHAD

Post autor: JiHAD »

No i używam jednak z powrotem XFCE, do KDE nie mogę się przyzwyczaić, może zobaczę se KDE4 jak będzie w repo, a Gnome po prostu za bardzo mi zamula. :P I mam taki problem z tym XFCE gdy odpalam menadżera pakietów Synaptic za każdym razem pyta o hasło nie zapamiętuje go dla sesji. :-?
zyghom

Post autor: zyghom »

JiHAD pisze: I mam taki problem z tym XFCE gdy odpalam menadżera pakietów Synaptic za każdym razem pyta o hasło nie zapamiętuje go dla sesji. :-?
cat /etc/sudoers:

Cmnd_Alias SYN = /usr/sbin/synaptic
twoj_user_name ALL = NOPASSWD: SYN

a potem startujesz: sudo synaptic i o haslord nie pyta juz :)
tereb

Post autor: tereb »

A ja od siebie dodam że KDE + Amarok +Konqueror + Kadu + Kpdf nie muli mi w ogóle a XFCE + Xmms + Iceweasel + Pidgin + Evince - i owszem ;) tak więc XFCE jest szybciutkie jak się bawi Thunarem z muzyczką w tle ale im więcej aplikacji tym staje się coraz mniej wydajne... tak mi się tylko wydaje oczywiście ;) Może to zależy od sprzętu i sympatii, niektórzy moi znajomi mówią że Gnome im najlepiej chodzi... Od siebie polecam KDE oczywiście :D
ODPOWIEDZ