Ubuntu czy Debian --- s

Wszystko Off Topic
Rad
Member

Post autor: Rad »

sebekk pisze:A skąd wziać np. takiego KDE - core ?
Z repozytorium :)
sebekk

Post autor: sebekk »

A jak bym sciągnął Debiana z KDE to wtedy można zainstalować samo KDE core czy jakoś inaczej to trzeba zrobic ?

Czy zmiana środowiska graficznego na inne jest w ogóle trudna i pracochłonna czy lepiej się już na jakieś zdecydować przed instalacją ?
droopy

Post autor: droopy »

Radze poczytać http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073 , dział: instalacja debiana.
Jeśli chcesz KDE-core to najlepiej ściągnij płytkę netinstall i będziesz mógł sobie zainstalować samo core, według instrukcji z forum.

Zmiana środowiska graficznego to nie jest duży problem, a można mieć nawet kilka środowisk na raz. Tylko jedno będzie uruchomione, i ile będziesz ich miał nie będzie wpływało na wydajność tego uruchomionego.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

zapomniałem, że jest coś takiego jak Mepis Antix. To taki Debian Etch wyposażony w konfiguratory graficzne i wszelkie niezbędne kodeki, pluginy itp. ponadto Antix posiada dobrze skonfigurowanego Fluxboxa, tak więc wymagania ma minimalne. Zainstalować i używać. Prościej się nie da.
http://distrowatch.com/?newsid=04893
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

sebekk, ja na Celeronie 566 ze 128 MB RAMu miałem Xubuntu i Debiana Etcha z XFCE. Na Debianie system wstawał i działał szybciej. Generalnie demonem szybkości nie był, ale można było spokojnie używać.
sebekk

Post autor: sebekk »

Od ponad tygodnia jestem już na Debianie z XFCE i z szybkości jestem zadowolony więc narazie zostaję. Innych dystrybucji nie będę wypróbowywał narazie chyba że z ciekawości.
De_sant

Post autor: De_sant »

wlasnie koncze dopieszczac Lenego ( wczoraj postawilem system bez xservera ... jajo plus jakies add )
komp celeron 1GHz
radek 9600
512 ramu

moj komp ktorego uzywalem do tad na co dzien wlasnie padl ( procesor )
dziewczyna okupuje ciagle laptopa wiec musialem wyciagnac dziadka z piwnicy

najpierw postawilem ubu 8.04 z XFCE - ZENUUUUUUUUA
strasznie wolne toto bylo - malo programow ( z "moich" tylko firefox )
musialem sobie sam i tak wszystko dociagac
komp chodzil strasznie wolno - smplayer kszaczyl - odpalal tylko dzwiek , bez obrazu
Cos mnie naszlo i pociagnalem ISO netinstall Lenego
Zmniejszylem dla xubuntu partycje i chcialem postawic lenego ..... ale Grub sie wysypal :mrgreen:
wiec odpalilem Lenego - komplet format - xubuntu do kosza
dzis postawilem xserver , alse , kilka kodekow , kilka programow ( tylko te ktore uzywam ) i na koniec dodam ze postawilem KDE ( suwak od bajerow ustawilem na 3 kresce od lewej )
i komp chodzi szybciej niz z xubuntu
szybciej sie system laduje , mniej zasobow pozera

normalnie bym zainstalowal CDLInuxa ale wlasnie pendraka z tym systemem sformatowalem bo koledze film zanosilem
ODPOWIEDZ