Sens programowania w systemie Linux

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
giaur
Member

Post autor: giaur »

nieprawda ;) nie w C++ tylko C++/CLI, nie w VB tylko VB.NET i nie w Pascal'u tylko ...
Ale C++/Cli to ciagle c++, VB.NET to ciagle VB itd :) Chociaz oczywiscie masz racje

Dzis chcialem nawet wyprobowac mono, ale w Debianie ma to tak skopane zaleznosci ze nei da sie tego zainstalowac w żadsn sposob (mowa o winforms)
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

giaur pisze: Owszem, tylko wg mnie idea IDE jest troche inna - to jest Zintegrowanie ¦rodowisko Programistyczne, czyli: instalujesz, tworzysz nowy projekt, kompilujesz i dziala - jest od razu wszystko czego potrzeba do pracy. Po prostu nie ma czasu, zeby kazdy z 5 osobowego zespołu poswiecal kilka dni na "dostosowanie ide do siebie" po to, zeby w ogole mozna bylo zaczac prace.
No prosze cie, czy kazdy z tego 5-cio osobowego zespolu zaczal programowac wczoraj i pierwszy raz widzi IDE na oczy? Uwazasz, ze przewaga VS jest to, ze tworzysz nowy projekt, kompilujesz i dziala to? Jak juz wiesz co i jak (w IDE), to konfiguracja zajmuje chwile. Pozatym czy ty nie konfigurujesz VS, masz wszystko out of the box, dopasowane pod twoja firme? Bo ja przez "dopasowywanie ide" mialem na mysli np dodanie obslugi svn, integracja z traciem, dopasowanie sie do coding standard firmy i inne bzdety. Co do C::B i wxWidgets nie bede sie wypowiadal bo przejrzalem to w kilka minut i podziekowalem. Mi integracja QT z Eclipse zajela 2 minuty (na linuksie) i ogranicza to sie do instalacji wtyczki od trolltecha i instalacji z repo plikow -dev.
giaur pisze: Jednak niczego dorównującego .NET na linuksie raczej nie ma...
Odpowiednikiem .NET jest Java i nie mowie o jezyku. Ale rozumiem juz czemu masz takie podejscie do programowania pod L. Rzeczywiscie dla programistow .NET, linuks nie ma wiele do zaoferowania, bo mono (jeszcze?) do uzytku nadaje sie tak srednio ;) I sam bym wtedy wybral windowsa i VS.
fsl

Post autor: fsl »

giaur pisze:
nieprawda ]
Ale C++/Cli to ciagle c++, VB.NET to ciagle VB itd :) Chociaz oczywiscie masz racje
Zbiór rozszerzeń i zmian jakie dopasowują standardowy C++ do microsoftowego CLI (Common Language Infrastructure), a dotyczą one m.in.: interfejsów, właściwości (.NET'owych properties), wskaźników, dziedziczenia... i nie tylko - czyni ten język innym. Te zmiany są widoczne z punktu widzenia programisty wg mnie i to jest normalne - musi być inny.

Ale rzeczywiście dosyć już o .NET - .NET jest chyba najlepszym wyborem razem z C# do programowania aplikacji dla Windows - w końcu zostały do tego stworzone, chociaż java jest solidną alternatywą i pewnie gdyby nie java .NET by nie powstał. Java miała cały cool stuff przed .NET'em i nadal wiedzie prym jako platforma produkcyjna.

Do autora wątku: Chyba wszystkie liczące się firmy produkujące oprogramowanie (poza Microsoft oczywiście) liczą się z systemami operacyjnymi z rodziny Linux - tak więc... Chyba jest jakaś przyszłość dla programistów nie piszących aplikacji okienkowych dla Windows. Dodatkowo wspomniany już internet gdzie migrują aplikacje desktopowe - działają na *niksach (w większości).
mikolajs

Post autor: mikolajs »

Pisząc aplikację pod .NET mogłem programować w C++/CLI, ale pomimo, że znam dobrze C++ wybrałem C#. Wydaje mi się, że właśnie C# ma bardziej podobną składnie do C++ niż C++/CLI, i jest znacznie czytelniejszy.
Natomiast w mono lepiej nie używać winApi tylko gtk#, w końcu trudno oczekiwać dobrej wersji GPL czegoś co Microsoft ukrywa.
W mojej opini naprawdę warto pisać aplikacje wieloplatformowe i używać narzędzi, które to umożliwiają.
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

Ja uważam, że jednak nie ważne jak patrząc, ale obiektywnie w Windowsie programista ma nieco bardziej komfortowo, jak już kolega mówił, są narzędzia takie jak Visual C++, czy produkty Borlanda. Jako młody programista raczej nie znający dobrze tych produktów uważam, że programowanie obiektowe, nawet z poziomu zwykłej Anjuty czy Dev-c++ jest o wiele wygodniejsze niż zwykłe, a co dopiero w tak potężnych narzędziach jak one.

Co do zarobku to zarówno w Linuksie jak i w Windowsie moim zdaniem coś się znajdzie. Fakt w Windowsie więcej ofert, ale jak ktoś będzie szukał to znajdzie i dla Linuksa. W ogóle moim zdaniem potrzebna jest umiejętność programowania pod wieloma systemami.

PS Min. dlatego, że właśnie WinApi jest nie przenośne to ja bym wybrał OpenGL. ;-)
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

pietrzuch pisze:Ja uważam, że jednak nie ważne jak patrząc, ale obiektywnie w Windowsie programista ma nieco bardziej komfortowo, jak już kolega mówił, są narzędzia takie jak Visual C++, czy produkty Borlanda.
Pisaliśmy też, że pod Linuksem jest wiele innych narzędzi. Akurat taki mi się przykład nasunął: http://blog.mocna-kawa.com/2008/06/19/p ... de-plakal/ (żeby było śmieszne, autor migruje na MacOS X, bo Linuksa z różnych powodów nie trawi]Jako młody programista raczej nie znający dobrze tych produktów uważam, że programowanie obiektowe, nawet z poziomu zwykłej Anjuty czy Dev-c++ jest o wiele wygodniejsze niż zwykłe, a co dopiero w tak potężnych narzędziach jak one.[/quote]
O programowaniu zorientowanym obiektowo można powiedzieć wiele dobrych rzeczy, ale akurat z przymiotnikami typu "wygodniejsze", itd. byłbym ostrożny. Wszystko zależy od zastosowań. Btw, to "zwykłe" nazywa się proceduralne.
pietrzuch pisze:Co do zarobku to zarówno w Linuksie jak i w Windowsie moim zdaniem coś się znajdzie. Fakt w Windowsie więcej ofert, ale jak ktoś będzie szukał to znajdzie i dla Linuksa. W ogóle moim zdaniem potrzebna jest umiejętność programowania pod wieloma systemami.
Piszesz frazesy (to o tym programowaniu pod wieloma systemami), ale jakbyś uważnie czytał wątek i wymieniane przykłady to byś widział, że często podkreślane było, że system operacyjny często ma drugorzędne znaczenie. Bo należy pisać tak, by oprogramowanie było możliwie przenośne.
pietrzuch pisze:PS Min. dlatego, że właśnie WinApi jest nie przenośne to ja bym wybrał OpenGL. ]
OpenGL jako zamiennik WinAPI :-P ? Zgaduję, że tam powinno, zamiast WinAPI, pisać coś o DirectX ;-) ? Na temat multimediów i gier nie rozmawialiśmy (tutaj, siłą rzeczy, Linux jest w nieco gorszym położeniu).
ODPOWIEDZ