KDE4 dostępne w Sidzie
Z drugiej strony prawda jest taka, że zarówno Compiz, jak efekty kwin nieźle potrafią zjadać zasoby. Zachodziłem w głowę, dlaczego na Debianie tną mi się filmy HD, a czasami nawet te w niższych rozdzielczościach, gdy te same filmy na tym samym komputerze na Windows 7 działały prawie płynnie. I co się okazało? Powyłączałem wszystkie efekty, compiza i inne głupoty - filmy działają dużo lepiej niż na Windows 7.
Z drugiej jednak strony na moim laptopie służbowym, na którym jest 2 rdzeniowy procesor, compiz nie przeszkadza zupełnie w niczym - wszystkie filmy (nawet 1080p) działają płynnie. W obu przypadkach brak wsparcia dla dekodowania hd ze strony gpu, więc warunki podobne.
Wniosek: Compiz ruszy nawet na dość słabym sprzęcie i będzie działać płynnie, ale na słabszych konfiguracjach potrafi obniżyć wydajność niektórych innych zadań.
Z drugiej jednak strony na moim laptopie służbowym, na którym jest 2 rdzeniowy procesor, compiz nie przeszkadza zupełnie w niczym - wszystkie filmy (nawet 1080p) działają płynnie. W obu przypadkach brak wsparcia dla dekodowania hd ze strony gpu, więc warunki podobne.
Wniosek: Compiz ruszy nawet na dość słabym sprzęcie i będzie działać płynnie, ale na słabszych konfiguracjach potrafi obniżyć wydajność niektórych innych zadań.
@giaur
Różni się... np. irytującą zmianą, że coś nagle wymaga Akonadi i Nepomuka.
Mniej więcej opisane jest to tu - link
Jak widać nikt nie raczy tego naprawić. Pisałem z deweloperami Debiana o tym, to najmądrzejsze co potrafili wymyślić, to rada by "zignorować powiadomienie"...
Różni się... np. irytującą zmianą, że coś nagle wymaga Akonadi i Nepomuka.
Mniej więcej opisane jest to tu - link
Jak widać nikt nie raczy tego naprawić. Pisałem z deweloperami Debiana o tym, to najmądrzejsze co potrafili wymyślić, to rada by "zignorować powiadomienie"...