conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.
Zainstalowałem Conky na distro Lenny według wzoru (mimo, że nie jest w opisie uwzględniona ta wersja distro). Mój problem to brak reakcji ze strony Conky na modyfikacje jakie wprowadzam w pliku ~/.conkyrc.
Ani położenie na ekranie nie zmienia się, ani opcja own_window nie działa... nie występuje także zjawisko znikania ikon na pulpicie... powinno ?
Ponadto nie mam linijki Section "Module" w etc/X11/xorg.conf, mam dopisać? Czytałem, w poprzednich postach, że potem wystepiły problemy... ale o tym później...
Ani położenie na ekranie nie zmienia się, ani opcja own_window nie działa... nie występuje także zjawisko znikania ikon na pulpicie... powinno ?
Ponadto nie mam linijki Section "Module" w etc/X11/xorg.conf, mam dopisać? Czytałem, w poprzednich postach, że potem wystepiły problemy... ale o tym później...
Możesz dopisać, ja dopisywałem. Co do .conkyrc to usuń plik, stwórz nowy i nadaj mu uprawnienia:
Najlepiej plik z usera zrób.
Jak nie pomoże to przeinstaluj conky
Kod: Zaznacz cały
chmod a+x
Jak nie pomoże to przeinstaluj conky
Masz rację, pomogło... bo przecież wykonanie tego samego polecenia (touch ~/.conkyrc) z poziomu root'a i uzytkownika tworzy go w innym miejscu.GIGABYTE pisze:Najlepiej plik z usera zrób.
[ Dodano: 2008-01-31, 23:00 ]
Kaka' pisze:Po co ciągle wpisywać apt-get update i apt-get dis-upgrade aby zobaczyć jakie pakiety mają zostać zaktualizowane. Niech informuje nas o tym conky! ]
Czy powinniśmy instalować pojawiające się pakiety? Czy może robić to należy z umiarem (wybiórczo) ?
pzdr
Witam, chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob ustawic conky aby uzyskac efekt taki jak tu Chodzi mi o ustawienie paneli w poziomie.
Dodam ze korzystajac z metody
Z gory dziekuje za rady. Pozdrawiam.
EDIT: znalazlem blad... chodzi o spacje po /home/mrozaq/ ktorej byc nie powinno. Czas spac bo zmeczenie wzielo gore ;p
Dodam ze korzystajac z metody
konsola wypluwa mi:Ventrue pisze:Kod: Zaznacz cały
conky -c plik_z_konfiguracja_dla_drugiego_conky
conky -c /home/mrozaq/ .conkyrc1
Naruszenie ochrony pamięci
EDIT: znalazlem blad... chodzi o spacje po /home/mrozaq/ ktorej byc nie powinno. Czas spac bo zmeczenie wzielo gore ;p
Masz spację po nazwie ostatniego katalogu, a przed plikiem konfiguracyjnym, powinno byćmrozaq pisze:Kod: Zaznacz cały
conky -c /home/mrozaq/ .conkyrc1 Naruszenie ochrony pamięci
conky -c /home/mrozaq/.conkyrc1
Mam taki problem, iż
czyli tak jak powinno byc a polskich znakow w ogole nie wyswietla, jak zmienie na no to mam krzaczki. Wspomne jeszcze, iz na poczatku bylo ok, za ktorys rebootem mam tak jak wyzej opisalem, w gmailu mam polskie znaki, a tylko to co sam dopisze w conkyrc nie jest wyswietlane poprawnie, wczesniej kiedty nie mialem polskich znakow zrobilem z no na yes ale wtedy nie mialem zarowno polskich znakow w tym co sam napisalem w pliku konfiguracyjnym i w gmailu.
override_utf8_locale yes
Przebrnęłam przez wszystkie 18 stron tego wątku. Ciężko było, ale sporo się dowiedziałam (a jestem kompletną lamą). Po drodze odpowiedziałam sobie na wiele pytań w sprawie conkyego. Zostało mi jedno.
To pytanie padało już kila razy. Mam jednak nadzieję, ze jak zapytam tym razem ja to jakiś dżentelmen pomoże. Nie mogę ściągnąć pakietu lm-sensors-source prawdopodobnie z tego powodu sensors-detect informuje mnie o braku drivera k8temp (a może to z innego powodu). Efekt jest taki, że oczywiście nie mogę sobie podglądać temperatury procka
To pytanie padało już kila razy. Mam jednak nadzieję, ze jak zapytam tym razem ja to jakiś dżentelmen pomoże. Nie mogę ściągnąć pakietu lm-sensors-source prawdopodobnie z tego powodu sensors-detect informuje mnie o braku drivera k8temp (a może to z innego powodu). Efekt jest taki, że oczywiście nie mogę sobie podglądać temperatury procka